Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Splićaninu 15 dana zatvora uvjetno jer je susjedima razbijao vozila, bacao boce s balkona u dvorište, a policajce napao gitarom

Na 15 dana zatvora koje neće odslužiti ukoliko u roku od godinu dana ne počini neki novi prekršaj osuđen je nepravomoćno na splitskom Općinskom prekršajnom sudu 36-godišnji Leo B. iz Splita i to zato jer je sredinom rujna 2020. godine u jutarnjim satima oko 6.15 sati u Ulici Šetalište Ivana Meštrovića u dvorištu stambene zgrade remetio javni red i mir na naročito drzak i nepristojan način. Prvo je iz stana kojeg koristi u dvorište bacao staklene i plastične boce i razni drugi inventar, a pritom je vrijeđao i omalovažavao policajce koji su došli na intervenciju govoreći im da su: “pi… pandurske“. Nekoliko sati poslije je izašao iz svog stana u hodnik zgrade i policajce napao drvenom gitarom.

Okrivljeni muškarac nije se odazvao na sudske pozive pa tako nije niti dao svoju obranu, no zato je tijekom postupka sud kao dokaz prihvatio službenu zabilješku dvojice policajaca u kojoj je opisano što se sve događalo. U njoj su naveli da su tog dana oko 6 sati preko operativnog dežurstva, a nakon poziva uznemirenih građana, upućeni na navedenu adresu kako bi osiguravali stan na drugom katu u kojem se nalazio Leo B. koji se zatvorio u stan i nije otvarao vrata nakon što je susjedima razbijao vozila na parkingu prethodne večeri.

– Dolaskom na navedenu adresu preuzeli smo osiguranje te smo na zatvorenim ulaznim vratima stana zatekli iznutra izvijenu špijunku kroz koju je virio oko jedan metar skijaškog štapa. Dok smo osiguravali stan, muškarac je bacao kroz prozor s istočne strane objekta razne predmete u dvorište i to tetrapake, staklene i plastične boce, kutije duhana, a u više navrata da je nešto izlijevao kroz prozor. Isto tako, u više navrata se čulo kako govori “pi… pandurske“. Dok smo bili u stubištu on je otvorio vrata svoga stana s namjerom da nas pogodi gitarom. Zamahnuo je prema nama, a gitara se razbila o rukohvat stubišta pa su nas dijelovi gitare izgrebali po rukama, a on se ponovno zatvorio u stan – iskazali su policajci.

Kao olakotne okolnosti uzeto mu je to što nije do sada pravomoćno prekršajno kažnjavan, dok mu je kao otegotna okolnost uzeta “upornost u činjenju predmetnog prekršaja”, zbog čega je izrečena teža vrsta kazne zatvora.

– Međutim, kako Sudu nije cilj samo represivno djelovati već bi svrha kažnjavanja bila i u stvaranju nužnih preduvjeta za normalni život u zajednici, dajući priliku okrivljeniku za drugačije ponašanje i ocjenjujući da se i bez izvršenje kazne zatvora može očekivati ostvarenje svrhe kažnjavanja, to je prema okrivljeniku primijenio uvjetnu osudu – obrazložila je, među ostalim, sutkinja Marina Ivančev.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close