Ljepota i modaSlobodna Dalmacija

Spas za suhu kožu lica krije se u preparatu koji možete kupiti već za 20 kuna! Vrlo učinkovito vraća vlažnost i elastičnost, a ima i još par ‘bonusa’, evo gdje ga nabaviti

Neugodan osjećaj zatezanja samo je jedna od posljedica izlaganja sunčevim zrakama tijekom ljeta, no dehidracija kože ima daleko gore posljedice poput preuranjenog starenja, nastanka bora i gubitka tonusa. Ako ste u potrazi za učinkovitim preparatom koji će vašoj koži vratiti vlažnost, sigurno ste čuli za hijaluronsku kiselinu, no manje je poznato da se za istu svrhu koristi natrijev laktat, gotovo jednako učinkovit, a daleko jeftiniji spoj .

Natrijev laktat je natrijeva sol iz mliječne kiseline, izvrstan je ovlaživač koji doprinosi jačanju elastičnosti kože i lagano ju posvjetljuje. Riječ je o hidratizirajućoj tvari koju koža sama proizvodi radi očuvanja vlažnosti i optimalne pH-vrijednosti, no ponekad nam količina koju tijelo stvara nije dovoljna. 

Natrijev laktat po hidratizirajućim je svojstvima odmah iza hijalurnoske kiseline, a koristi se u kozmetici i u prehrambenoj industriji kao sredstvo za održavanje vlažnosti i regulaciju kiselosti. Dodatni mu je ‘bonus’ što pomaže koži da se na prirodan način zaštiti od štetnih mikroorganizama, a ako se kombinira s AHA i BHA kiselinama i vitaminom C, umanjuje mogućnost iritacije kože te jača njihovu djelotvornost.

Šezdeset postotna otopina natrijeva laktata koji se dobiva fermentacijom iz biljnih izvora lako je dostupna u prodavaonicama potrepština za izradu kozmetike ili putem web trgovina (potražite ga pod nazivom sodium lactate), a bočica od 100 ml može se nabaviti već za 20 kuna. Nanesite ju na kožu lica, vrata i dekoltea pa isperite za nekoliko minuta. Istraživanja su pokazala da se korištenjem natrijevog laktata razina vlage u koži povećava do 84 posto, a učinkovitijom se pokazala samo hijaluronska kiselina, no natrijev laktat cjenovno je daleko povoljniji.

Osjetljiviji bi trebali pripaziti na koncentraciju otopine – prema nekim preporukama navodi se da koncentracija treba biti desetpostotna ili blaža kako bi se izbjegla opasnost od iritacije. Kao i kod korištenja ostalih kiselina na licu, treba biti oprezan pri izlaganju suncu kao ne bi došlo do fotoosjetljivosti. Odlučite li se posegnuti za ovim humektantom, pripazite da redovito koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close