AktualnoSlobodna Dalmacija

Slovenci odrezali Todorićevom Agrokoru milijun eura kazne, presudna je bila kupnja punionice vode ‘Kostel‘

Viši sud u Ljubljani odbio je Agrokorovu žalbu na prvostupanjsku presudu u vezi s kršenjem neprijavljivanja koncentracije kompanija “Agrokor” i “Ardeya Global” prilikom preuzimanja punionice vode “Kostel”. Odluka Agencije za zaštitu konkurencije o prekršaju je konačna, a “Agrokor” mora platiti kaznu od milijun eura i troškove postupka.

Viši sud odbio je žalbu kao neutemeljenu i time potvrdio odluku prvostupanjskog suda, objavljeno je internet stranici Agencije za zaštitu konkurencije.

Ta agencija je 2019. godine kaznila Agrokor s 53,9 milijuna eura i privremeno im zabranila raspolaganje dionicama “Merkatora”, ali kasnije je viša sudska instancija smanjila kaznu na milijun eura.

Vrhovni sud tada je presudio da Agencija za zaštitu konkurencije mora vratiti dionice “Agrokoru”. Pravni sljednik “Fortenova” planira prebaciti “Merkator” u svoju grupaciju, ali još nije poznato kada će se to dogoditi.

“Agrokor” AG registriran u Švicarskoj, bio je u stopostotnom vlasništvu „starog” Agrokora, a stekao je i sto posto udjela u “Ardeya Global” Ltd. 2017. godine iz Dubaija, koji je posjedovao “Kostelo”. Spomenuta kompanija preuzela je punionicu vode 2016. godine.

Prema Agenciji za zaštitu konkurencije, zaključenjem ugovora “Agrokor” je imao zakonsku obvezu prijaviti koncentraciju vlasništva u Zagrebu, i to najkasnije 30 dana nakon zaključenja ugovora.

Budući “Agrokor” to nije učinio uprkos pozivu Agencije, u travnju 2019. pokrenut je postupak ocjenjivanja usklađenosti po službenoj dužnosti.

Za kršenje kasne prijave koncentracije vlasništva, za pravnu osobu propisana je novčana kazna do deset posto godišnjeg prometa Grupe u koncentraciji društva sudionika u prethodnoj financijskoj godini.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close