AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Saša Ljubičić: Možda nam ne treba Vlada nacionalnog jedinstva, ali glupo je iscrpljivati se na pitanjima čiji je grah bolji i tko će se prvi cijepiti

Trebaju li se saborski zastupnici cijepiti “preko reda”? Pitanje je to koje je zaokupilo javnost. Po jednima, upravo oni moraju biti primjer drugima jer COVID-19 je prilično misteriozna bolest, i oni se kao narodni predstavnici moraju “žrtvovati” riskirajući nuspojave, a po drugima, umjesto da liječnici procijepe običnu raju, prvim dozama dopremljenim u Hrvatsku spašavaju živote političarima, da ne kažemo – “guzonjama”.

Oba su stava prilično radikalna, kao što je, uostalom, manje-više sve kod nas. Kad su ovako krupna pitanja na tapetu, o njima se razmišlja crno-bijelo, ili još gore – na borbu protiv koronavirusa gleda se ideološki.

Isto je, plašim se, i s potresom. Za one kojima je Plenkovićeva Vlada po guštu, državne su službe reagirale sjajno, a za druge, koji je ne mogu vidjeti “naštampanu”, da nije bilo volontera i ljudi dobrog srca, svi bi na Banovini skapali od gladi.

E, da; čak su i riječi kojima se naziva isto, potresima pogođeno područje – Banovina i Banija, a objašnjeno nam je sto puta ovih dana da su obje “ispravne i jednakopravne”, našle svoje podupiratelje među državotvorcima s jedne, i onima koji za te koji se tako nazivaju – to nisu, s druge strane. 

Usred korona-krize i potresa koji su odnijeli živote i napravili štetu koju ćemo, procjenjuje se, sanirati desetak godina, uz ogromna financijska zaduženja, i dalje se dio političke scene bavi politikanstvom i glupostima; tipa, tko će prvi primiti Pfizerovo ili Modernino cjepivo, kao da se čeka u redovima za jedno ili drugo.

Hoću reći, u ovom izvanrednom stanju za našu zemlju, koje nije proglašeno ali je faktički na djelu, iscrpljivati se na pitanjima čiji je grah ukusniji – onaj koji su kuhali “privatnici” ili onaj u aranžmanu “Pletera” – bezveze je. No, tražiti odgovornost župana Ive Žinića, nakon što je (raz)otkriveno da živi u kući koju mu je praktički darovala država, jer za nju mjesečno plaća samo sto kuna najamnine, i još se usudi reći da je kao i “druga sirotinja”; ne da je legitimno, nego je to sveti zadatak opozicije: prokazati političku korupciju u režiji aktualne vlasti.

Da; lokalni su izbori blizu. I, da, svi traže svoj medijski prostor, ali baviti se brzinom dostave mobilnih kućica i kontejnera, a svatko zna da je riječ o prostoru većem od dvije tisuće kilometara četvornih – nije u redu, Ako znaš, kume, da negdje nije dostavljena, a ti zasuči rukave pa dopremi bilo kakvu vrstu pomoći. 

Cijeli svijet je paraliziran koronavirusom, a nas još tresu potresi. I to kakvi. Najveći u zadnjih pedesetak godina. To ne znači da je situacija zrela za Vladu nacionalnog jedinstva kao što je bilo u ratna vremena, ali nema smisla ni “pucati u prazno.”

Potrebno nam je jedinstvo oko pitanja koja su nam zajednička: borba protiv zarazne bolesti od koje se umire u mukama i pomoć ojađenom svijetu koji je ostao bez ičega svoga.

Zašto predstavnici parlamentarnih stranaka ne bi zajednički dogovorili model obnove? Zašto oko ovako važnih pitanja ne postignemo jedinstvo? Zašto se dok prve rane ne zacijele, dok svi Banijci/Banovinci ne dobiju krov nad glavom i dok barem donekle ne obuzdamo COVID-19, ne zakopaju sjekire? A, nakon toga, kud li koji mili moji. Svatko u svoju (političku) busiju, pred sud svoje stranke/partije, i na ispovijed (svojim) biračima. Amen.       

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close