BusinessSlobodna Dalmacija

SAD tvrdi da Švicarska manipulira tečajem franka. Švicarci im poručuju: ‘Nismo tečajni manipulatori!‘

– Švicarska manipulira tečajem franka kako bi spriječila njegovo jačanje u vrijeme previranja na financijskim tržištima koja je prouzročila pandemija koronavirusa, objavilo je američko ministarstvo financija.

Ministarstvo dva puta godišnje objavljuje izvješća u kojima analizira valutnu politiku velikih trgovinskih partnera, podsjeća BBC.

Švicarska je u izvješću objavljenom u srijedu označena kao zemlja koja manipulira tečajem domaće valute, zajedno s Vijetnamom.

Washington također namjerava pozorno pratiti monetarnu politiku 10 zemalja, uključujući Kinu, Japan, Južnu Koreju i Njemačku. Popis zemalja koje zahtijevaju pomniju uključuje i Tajvan, Tajland i Indiju, navodi BBC.

U odluci o pomnijem praćenju pojedine zemlje SAD razmatra, između ostalog, u kojoj mjeri intervenira na tržištima valuta i koliki je njezin višak u bilateralnoj razmjeni.

Švicarski je višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om snažno porastao u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem lipnja, dijelom zbog naglog povećanja izvoza zlata u prvoj polovini 2020., godine, potaknutog kupnjama američkih ulagača u vrijeme pandemije, navodi Washington.

Tome valja dodati intervencije švicarske središnje banke na valutnim tržištima u vrijednosti 14 posto BDP-a, kojima nastoji amortizirati nagli skok potražnje za frankom, dodaje američko ministarstvo financija.

Intervencija je “znatno opsežnija nego u prethodnim razdobljima”, napominju.

Švicarska je odbacila oznaku ‘tečajnog manipulatora’, dodavši da je i dalje “spremna opsežnije intervenirati na tržištu”.

“Intervencije na deviznom tržištu nužne su u švicarskoj monetarnoj politici kako bi se osigurali primjereni monetarni uvjeti a time i stabilnost cijena”, dodaju.

Švicarci ističu da bi naglo jačanje franka bilo štetno za gospodarstvo i namjeravaju nastaviti s dosadašnjom politikom, koja uključuje i opsežne kupnje američkih dionica.

Vijetnam nije komentirao ocjenu Washingtona da manipulira tečajem donga.

SAD tvrdi da je Vijetnam pojaao intervencije na deviznom tržištu u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem i da želi zauzdati jačanje donga paralelno povećanju bilateralne razmjene, čime “stječe nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju u međunarodnoj trgovini”.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close