AktualnoJutarnji listVijesti

Recikliranje, ekologija i očuvanje našeg prekrasnog planeta

Problem ekologije i očuvanja našeg prekrasnog planeta jako je široko i sveobuhvatno pitanje, stoga smo odlučili obraditi jedan manji dio kojim svatko od nas može konkretno pridonijeti očuvanju Zemlje.

Za početak, reciklažom štedimo energiju. Upotreba recikliranih materijala u proizvodnji štedi energiju jer je daleko veća potrošnja kada nove proizvode dobivamo preradom prirodnih sirovina nego kada se izrađuju od recikliranih materijala. Štednja energije važan je faktor u očuvanju okoliša i ublažavanju globalnog zagrijavanja.

Split, 220814
Novi kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada u pogonu Cistoce na Karepovcu.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Hanza Media

 

Zatim, reciklaža pomaže očuvanju prirodnih resursa. Svi procesi kojima se dobivaju rude i sirovine nepovratno ih iskorištavaju. Smanjenjem upotrebe prirodnih sirovina smanjuje se zagađenje zraka, vode i tla. I treće, reciklaža pridonosi smanjenju odlaganja otpada i degradaciji tla.

Ako niste multimiljunaš ili utjecajni svjetski vođa, vjerojatnost je da mislite: “Pa što uopće ja mogu učiniti? Mojih par novina ili nekoliko teglica sigurno neće pomoći ili odmoći planetu”. Naravno, u krivu ste. Postoje milijuni i milijuni ljudi koji tako razmišljaju. Počnite od sebe. Počnite od tog malog papira koji ćete umjesto u koš odvojiti u papirni otpad. Učinite promjenu već danas. Stavite na dostupno mjestu kantu ili kutiju za odvajanje papira. Za nekoliko dana razmislite o istoj stvari i za konzerve, limenke, boce… Jednako tako, promislite o tome za što bi mogle poslužiti stvari koje bacate, prenamijenite ih ili poklonite.

Što znače simboli na ambalaži?

1. Univerzalni simbol recikliranja ili Mobiusova petlja

Simbol predstavlja Mobiusovu petlju koja sadrži tri povezane strelice u obliku trokuta sa zaobljenim kutevima. Sve tri se nadovezuju jedna na drugu i svaka predstavlja ciklus recikliranja. Ovaj simbol nije zaštićen i koristi se na razne načine i u raznim varijacijama, ali generalno se može reći da označava proizvode koji se mogu reciklirati. Ako je Mobiusova petlja u krugu, označava proizvode dobivene reciklažom, a ponekad se unutar petlje nalazi postotak koji označava udio recikliranog materijala u proizvodu.

2. Simbol RECIKLIRAJ! / Ambalaža za recikliranje

Osnovno značenje simbola RECIKLIRAJ! (eng. Recycle Now, Recycle Mark), kao što i njegov naziv govori – poziv je na akciju, odnosno apel svima da se reciklira u što većoj mogućoj mjeri. Simbol nalazimo na većini proizvoda koji su pogodni za recikliranje, od proizvoda prehrambene industrije, namještaja, najrazličitijih oblika ambalaže i slično. Kružni oblik simbola predstavlja samoodrživost procesa recikliranja, a sam simbol ima i varijaciju sa srcem koja ima isto značenje, ali i naglašava pozitivan učinak recikliranja na okolinu.

3. Sustav numeriranja i kratica za označavanje ambalaže

Princip numeriranja i kratica za označavanje ambalažnog materijala je vrlo jednostavan. Ispod simbola Mobiusove petlje nalazi se slovna skraćenica kemijskog spoja od kojeg je ambalaža proizvedena, dok se unutar petlje nalazi i brojčana oznaka. Kratice se pišu samo velikim slovima, a ako je unutar petlje samo broj bez kratice, radi se o kombinaciji materijala. Značenje svih kratica i brojeva možete jednostavno provjeriti na internetu.

4. Zelena točka

Ovim simbolom proizvođač obavještava potrošača da je on ili uvoznik platio propisanu novčanu naknadu na račun organizacije za gospodarenje ambalažnim otpadom. Ta bi organizacija tada u pravilu trebala osigurati pravilno gospodarenje ambalažnim otpadom. U naravi, ovo je europski simbol kojim proizvođači i/ili dobavljači obavještavaju kupca da su financijski pridonijeli i sudjelovali u recikliranju ambalaže proizvoda na kojem je simbol otisnut (npr. financiranjem izrade ili nabavom vrećica za otpad ili kontejnera-posuda za odlaganje smeća). Simbol ne znači da je ambalaža proizvoda nužno pogodna za recikliranje.

5. Ne zagađuj okoliš / Čuvajmo prirodu

Originalni naziv ovog simbola je engleski “THE TIDYMAN”, što u slobodnom prijevodu označava osobu koja brine o okolišu, odnosno osobu koja ne zagađuje okoliš time što otpatke baca u za to predviđena mjesta. Simbol predstavlja podsjetnik da vlastite otpatke odlažemo u za to predviđena mjesta (kante za otpatke, kontejnere i sl.). Važno je naglasiti da značenje simbola nije izravno povezano s činom recikliranja, ali zasigurno potiče savjesno ponašanje prema odlaganju otpadaka, odnosno očuvanju i zaštiti okoliša.

6. FSC (Forest Stewardship Council)

FSC je Vijeće za upravljanje šumama. To je neovisna, nevladina i neprofitna organizacija uspostavljena radi promoviranja odgovornog upravljanja svjetskim šumama. Ako neki proizvod, najčešće proizvodi izrađeni od drva, sadrže simbol FSC, to znači da su drvena građa kao i proizvođač u skladu s principima FSC te da je sam proizvođač svjestan važnosti promicanja ekološki odgovornog, društveno korisnog i ekonomski održivog gospodarenja svjetskim šumskim resursima. Kupnjom proizvoda s oznakom FSC direktno potičete odgovorno gospodarenje šumama te pridonosite očuvanje šumskih resursa diljem planeta.

7. Odvojeno sakupljanje otpada

Simbol precrtane kante za smeće na proizvodu, bateriji ili ambalažnom materijalu označava da se svi električni i elektronički proizvodi, baterije i akumulatori nakon isteka vijeka trajanja moraju odložiti na odvojeno odlagalište. Ne bacajte proizvode s navedenom oznakom kao nerazvrstani gradski otpad, već ih odlažite na za to propisana mjesta! Ako je ispod oznake otisnut kemijski simbol, to naznačuje da navedeni proizvod sadrži teški metal (živu, kadmij ili olovo) u koncentraciji iznad prihvatljive granice.

Fotografija na naslovnici: Jakov Prkic / Hanza Media

Tags
Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close