TehnologijaVečernji list

Razvili cjepivo protiv korone koje daje 90-postotnu zaštitu

Kako je Večernji list nedavno pisao, njemačka tvrtka BioNTech, koja razvija cjepivo protiv koronavirusa zajedno s američkim Pfizerom, objavila je da je cjepivo praktički gotovo te čekaju odobrenje Europske agencije za lijekove. 
Koronavirus u svijetu


Virus ne jenjava
Upozorenje znanstvenika: Europu čeka više valova pandemije sve do razvoja cjepivaI danas se pojavila nova vijest koja potvrđuje tvrdnje iz BioNTecha – posljednji rezultati iz treće faze kliničkog ispitivanja ovog cjepiva, koje se vodi pod imenom BNT162b2, pokazalo je 90-postotnu učinkovitost.

Bez nuspojava

Iz Pfizera i BioNTecha, koji se nalazi u njemačkom gradu Mainzu, objavili su da uz visoku efikasnost u sprečavanju razvoja bolesti COVID-19 cjepivo nije pokazalo nikakve nuspojave. Naveli su i da će se za odobrenje u Americi prijaviti u njihovu FDA, agenciji za hranu i lijekove, sljedeći tjedan.

I ovo je cjepivo jedan od kandidata u koji je novac uložila i Europska unija, što znači da bi nakon regulatornog odobrenja i Hrvatska mogla dobiti određenu količinu doza. Ključna treća faza provodi se na 43.500 ljudi u nekoliko zemalja od kraja srpnja.

VIDEO Znanstvenici Nenad Ban i Gordan Lauc govore što nas sve očekuje: “Zimski COVID-19” mogao bi biti mnogo smrtonosniji.

Do 8. studenoga drugu je dozu, cjepiva ili placeba, primilo gotovo 39.000 testiranih. Riječ je o cjepivu zasnovanom na tehnologiji mRNK, glasničkog RNK, uzima se u dvije doze, imunost se postiže tjedan dana nakon što se dobije druga doza, napominju dvije tvrtke. Do sada su od cijepljenih u ispitivanju zaražena njih 94, a do konačne ocjene doći će kada se broj zaraženih popne na 164.

Gledat će se ne samo pruža li cjepivo imunost na COVID-19, nego čini li to isto i kada je riječ o njegovim najtežim oblicima, ali i pruža li imunitet onima koji su već bili izloženi virusu. Učinak cjepiva ili eventualne nuspojave pratit će se i nakon odobrenja i primjene, tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Pfizer i BioNTech navodno su pripravni proizvesti 50 milijuna doza cjepiva samo ove godine, a sljedeće čak 1,3 milijarde doza.

– Prve privremene analize našeg globalnog ispitivanja u trećoj fazi pružaju dokaze kako naše cjepivo učinkovito sprečava COVID-19. Ovo je pobjeda inovacije, znanosti i napora u sklopu globalne suradnje. Kada smo počeli prije deset mjeseci nadali smo se da ćemo postići upravo ovo. Pogotovo danas, kada smo usred drugog vala te su mnogi od nas u karanteni, shvaćamo koliko je ovo važan korak prema okončanju pandemije i povratku u normalno – rekao je prof. Ugur Sahin, suosnivač i direktor BioNTecha.

To su sjajne vijesti, započeo je znanstvenik prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu svoj osvrt na rezultate treće faze ispitivanja cjepiva protiv SARS-CoV-2, koje se pokazalo vrlo uspješnim.
Zagreb: Plenković predstavio izvješće o sastancima Europske komisije


glavno rješenje pandemije
Plenković o cjepivu: Bit će dostupno svima, radi se na tome da bude i cjenovno pristupačnoDvije doze za 40.000 ljudi

– Na uzorku od gotovo 40.000 sudionika koji su dobili dvije doze RNK cjepiva pokušalo se ustanoviti štiti li cjepivo od bolesti. Naime, polovina sudionika primila je placebo, a polovina RNK cjepivo. Na osnovi dosadašnjih rezultata među cijepljenim osobama 94 su zaražene virusom i pokazalo se da većina tih slučajeva, 90 posto, spada u grupu koja je dobila placebo. Po tome se može zaključiti da je efikasnost ovog cjepiva vrlo visoka i da pruža dobru zaštitu bez zabilježenih negativnih nuspojava.

Istraživanje će se nastaviti dok se broj zaraženih ne poveća na 164, što će dodatno poboljšati statističku analizu. Izvrsno je i da Pfizer priprema 50 milijuna doza cjepiva koje će biti spremne za distribuciju već ove godine, a sljedeće godine moći će proizvesti više od milijardu doza. Ovo su dobre vijesti i s obzirom na zabrinutost oko SARS-CoV-2, soja koji se raširio među uzgajanim kanadskim kunama i koji bi mogao izbjeći imunitet razvijen nakon cijepljenja.

Naime, RNK cjepivo vrlo bi se jednostavno moglo modificirati da uključi i razne varijante virusa što je teže ako je riječ o klasičnom cjepivu koje je temeljeno na pročišćenom virusnom proteinu ili na virusnom proteinu koji je genetskim inženjeringom ugrađen na površinu nekog drugog bezopasnog virusa kao što je slučaj za cjepivo koje se razvija na Oxfordu – rekao je prof. Ban.


Cjepivo se temelji na inovativnoj tehnologiji

1. EU je početkom rujna zaključio predugovor s Pfizerom i BioNTechom za kupnju 200 milijuna doza cjepiva BNT162b2

2. Privremeni rezultati treće faze kliničkog ispitivanja Pfizerova i BioNTechova cjepiva pokazali su da mu je učinkovitost veća od 90 posto

3. Cjepivo se temelji na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, koji do sada nije korišten u izradi cjepiva

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close