Slobodna DalmacijaSplit

Rasplet jedne od najvećih splitskih sramota: završen predstečajni postupak nad Small Mallom, vjerovnici se neće baš usrećiti

Završen je predstečajni postupak nad dužnikom “Small Mallom” d.o.o., jednoj u nizu tvrtki koje su polagale vlasništvo nad dijelom zemljišta i pravom građenja za fantomski poslovno-prodajni centar na Manušu koji se nije izgradio već 20 godina.

U predstečajnom postupku je bilo 124 redovnih vjerovnika i razlučnih koji su se odrekli prava na odvojeno namirenje. Oni kojima su priznata potraživanja neće dobiti stotine milijuna kuna koliko iznose dugovanja ove tvrtke, već znatno manje. Naime, vjerovnici su izglasali “izmijenjeni plan restrukturiranja” kojim će se astronomski dug smanjiti za 80 posto.

Vjerovnici kojima su priznata potraživanja trebali bi dobiti 20 posto od svojih zahtjeva. Planom je predviđeno da bi proces restrukturiranja trebao završiti do 2022. dokapitalizacijom i isplatom vjerovnika. Iznos potraživanja svih vjerovnika iznosio je nevjerojatnih 482 milijuna kuna. Od toga su osporena potraživanja 11 vjerovnika u iznosu od 90 milijuna kuna. Tim vjerovnicima preostaje mogućnost da se sudski spore.

Podsjetimo, u pitanju je jedna od većih splitskih sramota, parcela od oko 4500 četvornih metara u središtu grada stoji zapuštena, a nekadašnji parking je onemogućen. No ne radi se samo o tome, već i carstvu mutnih poslova. Iako se ništa nije izgradilo dva desetljeća, ukupna potraživanja vjerovnika vezana uz projekt i firme koje su se izmjenjivale kao vlasnici narasla su gotovo pola milijarde kuna, a nadležni organi gonjenja nisu temeljito pročešljali čitav slučaj.

Ove godine počinje gradnja

Marijan Sviličić, direktor “Small Malla” d.o.o., firme koja je 2019. preuzela imovinu i dugove “Centra Brač” u stečaju, a nakon toga je pokrenuo predstečajni postupak i nad svojom tvrtkom, kaže kako očekuje da u 2021. godini započne gradnja trgovačkog centra, hotela i garaža.

A preostao je još dogovor s dva razlučna vjerovnika koji se nisu odrekli prava na odvojeno namirenje.

– Uspjeli smo se dogovoriti s jedinim od dva velika razlučna vjerovnika, sad očekujemo još jednog velikog. Ako se i s njim dogovorimo, onda krećemo nesmetano dalje u gradnju u ovoj godini, naravno, u dogovoru s Gradom Splitom – optimistično napominje Sviličić.

Upitali smo je li dva velika razlučna vjerovnika žele vlasnički udio, ili da ih se namiri u novcu, na što nam je direktor rekao kako još traju pregovori pa ne može otkrivati detalje.

U međuvremenu, dok je trajalo rješavanje sporova s brojnim vjerovnicima, tvrtku “Small Mall” d.o.o. preuzeli su novi vlasnici. Naime, u srpnju 2020. je nedavno osnovana tvrtka “2R Strategic Advisory” d.o.o. iz Zagreba preuzela “Small Mall” d.o.o. pa Sviličić više nije njezin vlasnik, već je sada direktor.

Tko je investitor?

U planu restrukturiranja koji su prihvatili vjerovnici stoji da bi se na Manušu izgradio objekt od 37.195 četvornih metara s trgovačkim centrom, hotelom s apartmanima i podzemnim garažama. No tko će biti investitor gradnje ambicioznog objekta?

– Kad se dogovorimo s velikim vjerovnicima, onda će se objaviti tko su investitori – bilo je sve što nam je Sviličić odgovorio. Na pitanje je li isteklo pravo građenja za ambiciozni objekt koji se dva desetljeća nije izgradio direktor “Small Malla” d.o.o tvrdi kako još imaju građevna prava te da je “gradilište u tijeku”. Kao dokaz navodi što su prije dva ili tri mjeseca “čistili površinu tako da je gradilište aktivno i spremno za nastavak građenja svakog trena”. Sjetimo se, zadnjih godina zapuštenu građevnu parcelu prekrili su travurina i grmlje.

Upitali smo Sviličića kako komentira nastojanja splitskih obitelji koje vode postupak radi povrata imovine koja im je bila nacionalizirana, a odnosi se na zemljište na kojem bi se gradilo.

– Postupak je u tijeku, ali je bez osnove. Ako imate mogućnost uvida u spis pogledajte sami, tu ima ljudi koji su jednom prodali pa sad hoće još jednom zaraditi. Na prvim ugovorima je njihov potpis – tvrdi direktor tvrtke “Small Mall”.

Predmet vraćen na početak

Upitali smo bivše vlasnike, koji nisu htjeli imenom izlaziti u javnost, da komentiraju Sviličićevu izjavu. Oni su nam rekli da nitko od njih ne bi bio lud da jednom proda zemljište, a potom dolazi na sud sa zahtjevom da mu se vrati.

– Jasno je da nas gospodin Sviličić pokušava minorizirati, oni guraju svoju inicijativu i dalje – uzvraća druga strana.

Ministarstvo pravosuđa je predmet vratilo na početak, na ponovno utvrđivanje činjenica. Traže se pravomoćni dokumenti kojima se dokazuje da je sve izvedeno prema propisima i građevinsko vještvo.

– Mi smo priložili uz spis građevinsko vještvo kojim se dokazuje kako parkiralište nije izvedeno po propisima. Grad je znao da se s tim zemljištem nije smjelo raspolagati dok traje proces rješavanja povrata vlasništva.

Sve pravne radnje su ništavne. S tim pravom gradnje koje je Grad prodao, a za koje tvrdimo da je već isteklo, raspolagalo se i mutilo od 1996. otkad smo postavili zahtjev za povrat imovine – smatraju bivši vlasnici.

Odvjetnici, konzultanti…

Kao vlasnici “2R Strategic Advisorya” koji je preuzeo “Small Mall” d.o.o. u sudskom registru upisani su odvjetnik Ivan-Zvonimir Jelić iz Zagreba i Krešimir Hrs koji je uz to registriran kao vlasnik servisa klima, rashladnih uređaja, “Slastičarnice Donji grad” i “Uni azijske hrane”.

Direktor firme “2R” je pak Aljoša Roksandić, koji godinama ima američku adresu. Na ovim prostorima Roksandić je ostao zapamćen kao predsjednik Uprave “Digitel medijskih servisa”, tvrtke o kojoj se svojedobno pisalo kao marketinško-lobističkom carstvu i najvećoj agenciji za tržišne komunikacije, ali koja je neslavno propala.

Pojava Roksandića u ovoj priči je zanimljiva. “Jutarnji” ga je prije koju godinu ocijenio kao dio poduzetnika vezanih uz “Digitel” koji su prošli veliki krug “od imidža genijalaca i trendsetera s kojima su svi htjeli raditi, umreženih sa svima koji su nešto u Hrvatskoj značili – a to se posebno odnosilo na Vladimira Smoleca i Aljošu Roksandića – do onih koje se izbjegava spomenuti”.

No, “Jutarnji” je objavio prije koji mjesec da se Roksandić pojavio kao konzultant austrijske Soravije, kao potencijalnog investitora za gradnju na atraktivnom “Badelovu” zemljištu u središtu Zagreba. Je li, dakle, u Splitu riječ o dolasku ozbiljnijeg investitora ili se opet radi o prodavanju magle, možda uskoro doznamo.

Fortenovi se priznaje 300 milijuna kuna

Fortenovi se priznaje najveći iznos potraživanja od 300 milijuna kuna. Oni su potraživali 361 milijuna, ali tih 60-ak milijuna je odbijeno jer nemaju ovršnu ispravu za tražbinu koja je pripadala NLB Interfaz AG u likvidaciji.

Dvadeset posto od potraživanja koje bi Fortenova dobila u novcu iznosilo bi 60 milijuna kuna. Međutim, za razlučne vjerovnike koji se ne odreknu prava na odvojeno namirenje predviđena je mogućnost da se namire od vrijednosti imovine opterećene založnim pravom.

U slučaju da se odluče za imovinu, s obzirom na svoja potraživanja Fortenova bi mogla imati važan udio u projektu.
Pokušali smo doznati od “Fortenove grupe” namjeravaju li svoje potraživanja pretvoriti u vlasnički udio u projektu ili se žele naplatiti, ali od njihove PR službe još nismo dobili odgovor.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close