Slobodna DalmacijaSport

Prozor u život nakon Caktaša: evo koje smo Primorčeve eksperimente vidjeli kontra Solina, četiri stvari su nam upale u oko

Mijo Caktaš je lakše ozlijeđen i tu je, u hotelu Lipa u Postirama, ali mi se, eto, ne možemo oteti snažnom dojmu da se radi na (unosnom) odlasku kapetana, odlasku koji bi sve zadovoljio i da zapravo Hajduk u ovom trenutku stremi kako da se delibera, oslobodi utega njegova ugovora.

Na premijeri protiv Solina (3:2) spletom okolnosti Caktaš nije nastupio i to nas odmah navodi na pomisao kako se odmah traži put – nakon Caktaša.

Naravno, nisu sve promjene i Borini eksperimenti vezani uz to što kapetan i golgeter nije nastupio, ali sve se to zajedno može potrpati pod egidu – „život nakon kapetana”.

Primorac je ponudio nekoliko novosti, traži nove, drugačije prolaze stazom prema uspjehu, krči šumu upitnika…

1.Teklić u veznom redu

Teklić u prvom sastavu. Premda je Primorac podijelio momčad u dvije grupe a da ne možeš reći e to je početna jedanaestorica, ipak je Tonio nastupio – u prvoj grupi. I bio je apostrofiran od trenera kao igrač koji je, među rijetkima, prigrabio šansu na travi i u blatu Postira. 

S tih prvih 45 minuta Primorac je bio zadovoljan, to kako je funkcionirala okomica s desne strane, Ševelj – Teklić – Jakoliš. I taj detalj je Bori razvedrio naborano lice. Teklić kao alter ego Caktaša u veznom redu, u danima koji dolaze može postati i trajno rješenje.

2. Ševelj i Mujakić na bekovima

E to je bilo nemalo iznenađenje za posjetitelje na klupama uz ogradu na cesti Podježice (Podježice je ispravno, ali Postirani to zovu Polježice, pa su čak i ploču na ulici stavili onako kako to oni vole, mada pogrešno, izgovarati). Dakle, tko je pomno pratio treninge na travi i u blatu Podježica naslutio je Primorčevu zamisao… A protiv Solina je oživjela i na malim ekranima. 

Već smo prije neki dan predstavili kako se mladi Vicko Ševelj probija, taj nesuđeni judaš i rukometaš iz Mokošice. Zašto ga Primorac ne bi vidio kao desnog beka?

Na suprotnoj strani u liniji četvorice našao se Nihad Mujakić, srčan momak koji napreduje u svladavanju tehnike s balunom. U godinu dana otkako je došao iz Kortrijka sigurno je napredovao. Koliko, ne bismo se upuštali u procjenu. No, agresijom je plijenio i očito ga Primorac nastoji prekvalificirati sa stopera na lijevog beka. 

Pada nam na pamet šampionski Hajduk iz devedesetih, onaj Ivana Katalinića koji se pripremao za skok u Ligu prvaka. Tada je na lijevom beku često bio Mirsad Hibić. Moglo bi se tu naći sličnosti.

3. Dolček s lijevog beka na desno krilo

Ako se sjećate u dolasku mladog igrača iz Koprivnice, kad smo mu na stupcima naših rubrika priredili „svečani Dolček”, pisali smo da se snalazi dobro (i) u napadu. I da su mu uzori kako to po rubovima igrališta špartaju tada moćna krila Lufthanse, odnosno Bayerna, Robben i Ribery. Dolček se pak najviše koristio na lijevom braniču, gdje je češće padao, nego uzlijetao.

Valjda je sad razgovor s trenerima i strukom urodio plodom. Dajte, stavite ga na desno krilo. To mu paše. Neka se tu nametne. Pa u tom svjetlu naziremo da se Dolček definitivno preoblikovao za desno krilo.

4. Jakoliš naprijed, nemoj više natrag

Posut ćemo se najprije pepelom, jer smo u trenutku jeseni pomislili da „šibenska napast” Jakoliš može pohvatati konce uloge desnog beka. Brz je, hitar i što ne bi naučio malo bolje „zatvarat vrata”, stisni kvaku čvrsto. Međutim. Na vidjelo je izašao stari postulat Ante Biće Mladinića koji je pojedincima znao govorit „opasniji si za svoju, nego za tuđu branku”.

I ajde dalje od našega gola. U toj priči danas Jakoliša vidimo. Budući da je Primorac mudra i iskusna oka, barba Biće novog doba, gura Jakoliša što dalje od vlastitog gola! 

Ima ih koji se kunu da bi Jakoliš, po naravi ofenzivac, najbolje igrao iza dva špica, ono što Caktaš odigrava. No, zasad nismo otišli toliko daleko da Jakolišu dajemo „desetku”. Već je napredak što poput Dolčeka kandidira za „sedmicu”, za desno krilo. A to onda Hajduku otvara nove obzore u sastavljanju momčadi. Ševelj otraga, Jakoliš/Dolček naprijed.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close