Slobodna DalmacijaSplit

Prolaznici bulje kao u ekran: na fasadi zgrade Filozofskog fakulteta u Poljičkoj osvanuli ‘nizovi riječi‘. Nije vandalizam, doznali smo o čemu se radi

Šetači Poljičkom ulicom s velikom znatiželjom staju pored Filozofskog fakulteta, iznenađeni prizorom – na fasadi zgrade ex “Brodomerkura” osvanuli su velikim fontom napisani nizovi riječi! Zapravo, čitave misli. U pravilnim su redovima, kao da su nanizane na crtovlje, a jedna od njih je: “Grad je akt (čin) volje i mora biti predmet svojevrsnog napora oblikovanja i preokupacija najsvjes…i najinteligentij…društv…”. Ili: “Ulica postaje ponovo društveni centar”.

Niti na prvu ne sliči nekoj improvizaciji na koje smo navikli od navijača, ne – radi se o intervenciji splitskog umjetnika Viktora Popovića čija se izložba “Bez naziva (Arhiv ST3: Sadržaj)” službeno otvara u utorak, 19. siječnja na dva mjesta, drugo je u Galeriji Kula.

Rečenice kojima se poslužio umjetnik odabrane su iz arhivskog dokumenta “SPLIT 3 – Osnovno urbanističko rješenje – Tekstualni dio: preliminarni tehnički opis i izvještaj” iz studenoga 1969. godine, njima autor problematizira splitsko urbanističko i arhitektonsko naslijeđe s kraja 1960-ih i tijekom 1970-ih godina.

– Fasada Filozofskog fakulteta, kao instutucije koja valorizira humanističku tradiciju, ciljano je odabrana – kaže kustos izložbe, povjesničar umjetnosti dr. Dalibor Prančević. – Do sada na fakultetu nismo imali izložbene aktivnosti, no želimo to promijeniti i stvoriti prepoznatljivu instituciju u tom smislu. Novi izložbeni projekt nazvali smo „Reper“ – veli dr. Prančević koji ga je i osmislio, te ga namjerava moderirati na Filozofskom fakultetu.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close