AktualnoSlobodna Dalmacija

Preusmjeren zrakoplov s kojim se Navaljni vratio u Rusiju. Na aerodromu ga privela policija i smjestila u pritvor. Uhićeni su i njegovi suradnici

Zrakoplov kojim se u Rusiju vraća žestoki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, sletio je u nedjelju navečer u Moskvu.

Iako je avion trebao po planu sletjeti na aerodrom Vnukovo gdje su Navaljnog čekali njegovi pristaše i raspoređena je interventna policija, njegov je let preusmjeren na zračnu luku Šeremetjevo.

 – Ne bojim se uhićenja, nisam učinio ništa protuzakonito. Ispričavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene – poručio je kratko pri slijetanju Navaljni.

Nakon toga Navaljni je zaustavljen na graničnoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Navaljnog je privela policija, bit će u pritvoru do saslušanja pred sudom. To znači da na slobodu sigurno neće izaći do 29. siječnja, piše CNN.

Nešto ranije, u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo uoči najavljenog slijetanja Navaljnog okupila se skupina od oko 200 njegovih pristaša, a najmanje desetak njegovih suradnika privedeno je.

Kako smo ranije pisali, jedan od najglasnijih kritičara Kremlja u nedjelju se u Berlinu ukrcao u zrakoplov tvrtke Pobeda kojim će vratiti u Rusiju prvi put otkako su ga pokušali otrovati, rekli su očevici Reutersu.
 
“Uhitit će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji”, rekao je novinarima pri ulasku u avion.

“Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge”, napisao je Navaljni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete u zračnoj luci Vnukovo.

Novinari AFP-a, koji su se u Berlinskoj zračnoj luci ukrcali u isti zrakoplov kojim putuju Navaljni i njegova supruga Julija, javili su da je avion poletio je nešto nakon 15:00 sati po mjesnom vremenu.

U moskovskoj zračnoj luci Vnukovo, gdje se slijetanje zrakoplova očekuje u 19.20 sati, razmještene su interventne policijske snage, a skupina od oko 200 njegovih pristaša okupila se ispred barijera koje bi im trebale blokirati pristup dvorani za dolaske, piše AFP.

“Kao i obično, za ruske je vlasti karakterističan strah”, rekao je Navaljni, uspinjući se stepenicama u zrakoplov. Rekao je da je “vrlo sretan” što se vraća te je dodao da se “u Rusiji nema čega bojati”.

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti “prisiljena” privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motoviranima.

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navaljnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje. Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U kolovozu 2019. Navaljni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

Ruska zatvorska služba kaže da je otpušten iz berlinske bolnice u rujnu i da se stoga trebao vratiti u Rusiju i javiti njima.

“U teoriji mogu ga uhititi čim se vrati (u Rusiju), ali isprva samo na 48 sati”, rekao je Kobzev koji očekuje da sud razmotri pojedinosti slučaja 29. siječnja kada i može odrediti da se uvjetna kazna preinači u zatvorsku.

“Sud može izmijeniti uvjetnu kaznu i odrediti zatvorsku kaznu i staviti ga tri i pol godine u zatvor”, rekao je Kobzev.

Unatoč pritiscima koje ruske vlasti provode pretraživanjem prostorija njegovih suradnika, stalnim podizanjem optužnica i kraćim boravcima u zatvoru i samog Navaljnog i njegovih suradnika, on je uspio organizirati nekoliko velikih prosvjeda zadnjih godina. 
Međutim, iako je u inozemstvu poznat kao amblem oporbe predsjedniku Putinu, u manjim naseljima diljem Rusije nije popularan te anketa neovisnog centra Levada iz rujna otkriva da samo 20 posto Rusa odobrava Navaljnijeve poteze.

Stručnjaci drže da je povratak Alekseja Navaljnog u Rusiju velika dilema za Kremlj jer ako ga ostavi na slobodi pokazat će slabost, a ako ga uhiti ponovno će izazvati skandal i slijedit će optužbe za gušenje sloboda.

U moskovskoj zračnoj luci uhićeni suradnici Alekseja Navaljnog

Najmanje desetak suradnika ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog privedeno je u nedjelju u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo gdje su se okupili kako bi ga dočekali po povratku iz Njemačke gdje se liječio od trovanja nervnim agensom. U međuvremenu taj je let preusmjeren na aerodrom Šermetjevo.

“Ljubov Sobol, Ruslan Šavedinov, pravnik Aleksej Molokojedov, Navaljnijev pomoćnik Ilija Pahomov, voditeljica kampanje Anastasia Kadetova te Konstantin Kotov su uhićeni”, objavio je na Twitteru Ivan Ždanov, jedan od najbližih suradnika Alekseja Navaljnog.

Video snimka koju je objavio oporbeni medij MBKh Media pokazuje policiju kako privodi nekoliko osoba, a među njima je Ljubov Sobol, istaknuta čelnica ruske oporbe koja je bila privedena i prije nekoliko tjedana.

Ruslan Šavedinov je zbog suradnje s Navaljnim bio poslan 2019. odraditi obvezni vojni rok na Arktik.

Konstantin Kotov također je poznati aktivist ruske oporbe i pušten je iz zatvora u prosincu nakon godinu i po dana strogog zatvora na koji je bio osuđen zbog “opetovanih kršenja” propisa o prosvjedima.

Oporbeni dnevnik Novaja Gazeta izvijestio je da je privedena i njegova dopisnica u zračnoj luci Vnukovo gdje je trebao sletjeti zrakoplov kojim se Navaljni vraća u domovinu.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close