AktualnoHrvatskaKulturaMagazinVijesti
UŽIVO

Preporuka za Anu Bilić

Motivacija za pisanje za djecu i mlade je mnogo. Pitate li autore, čut ćete cijeli niz razloga zbog kojeg su se upustili u stvaranje za one koji tek trebaju spoznati svu širinu i vrijednost onoga što je napisano za njih. Najčešći spominjani motiv je roditeljstvo, ali ono ne čini pisca, a pravi razlozi za bavljenje tim dijelom književnog stvaralaštva skriveni su u djelima samim i izviru iz njih dok ih oslobađate čitanjem. Tako će vam čitanje djela koje je napisala Ana Bilić prije svega otkriti da ih je napisala osoba koja gleda, na samo očima nego i srcem, te svjesno i empatično osluškuje svijet oko sebe. U njezinim pričama nema slučajnih prolaznika, svaki lik dobije svoj prostor, postaje vidljiv, ma koliko se kratko zadržao u priči, baš kao što u životu svaki čovjek koji vam se obrati zaslužuje da ga pogledate u oči i poslušate. 

Iako bi se moglo pomisliti da je takav pristup pisanju rezultat Anine naobrazbe i novinarskog rada, zapravo je riječ o njezinu senzibilitetu za različite među nama koje tretira kao jednake, gotovo se ispričavajući što je nekoga učinila sporednim likom, a drugome dala više prostora. No tu “nepravdu” brzo ispravlja tako što piše novu priču jer svjesna je koliko zamračenih problema vreba na nas i koči nas u svakodnevici, a mogli bismo ih zauvijek poslati u mrak povijesti samo ako na vrijeme upozorimo djecu na njih.     

Zato Ana Bilić  i piše bajke, jer djeca moraju shvatiti da je šarenilo života samo odraz naše prebogate mašte i misterija koje još nismo spoznali, a podsvjesno upravljaju našim djelovanjem: potiču nas na nove iskorake i koče u isti mah. Njezin rad s bolesnom djecom dokazuje upravo to, da smo veliki po svojem djelovanju, a ne rastom ili prema mjestu na društvenoj ljestvici. I to je lekcija koju, možda i prije svih drugih, mladi i djeca moraju što prije svladati kako bi izrasli u zdrave i optimistične mlade ljude, odgovorne i svjesne koliko je čudesnih mogućnosti upravo u njihovim rukama. Stoga vas molim da nagradite napore ove marljive spisateljice i pošaljete i drugima poruku kako samo univerzalne vrijednosti jamče napredak zajednice i zadovoljstvo svakog pojedinca u njoj. Jer je napokon postao vidljiv!

Snježana Babić Višnjić

– predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade

 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close