Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Prekršajni sud: mlatio susjedima francuskim ključem po vratima pa mora platiti 700 kuna, drugi izgrednik zbog jedne riječi dobio malo nižu kaznu

Budite pristojni prema susjedima, pouka je koja se može izvući iz situacija sa splitskog i kaštelanskog područja u kojima su zbog vrijeđanja tri osobe platile novčane kazne od 600 do 800 kuna.

U jednom slučaju krivca je prekršajne presude koštala doslovno jedna riječ.

Na splitskom predjelu Brda prošlog ljeta u večernjim satima 43-godišnjak je susjedi, s kojom je inače u imovinskopravnom sporu, viknuo: “Od**bi!”

Ona je pozvala policiju, koja ga je zadržala preko noći u postaji i prijavila ga za remećenje javnog reda i mira.

Oboje susjeda svjedočilo je na sudu, pa se ustvrdilo da je sporna bila sajla privezana na sporednim vratima obiteljske kuće u kojoj oboje žive.

Katanac razdora

U svojoj obrani 43-godišnjak je negirao vrijeđanje.

– Došao sam kući navečer, a nisam mogao ući zbog nekakvog katanca. Pozvonio sam redom susjedima da vidim tko je to stavio, pa sam se s jednim i sukobio, a ona je to iskoristila da zove policiju i prijavi me. Otprije smo imali s njom problema, kad je meni i nevjenčanoj supruzi ulazila u stan koji smo od nje unajmili – kazao je.

Susjeda je kazala kako je stavila sajlu da se vrata ne bi otvarala zbog dvogodišnjeg djeteta koje živi u istoj kući, a u blizini je cesta. Kad je 43-godišnjak skinuo sajlu, ona mu je rekla da to ne radi. On je rekao da ne može normalno ući u dvorište.

– Ja sam mu pokušala objasniti zašto je sajla stavljena, a on je podviknuo na mene. Vidjela sam da stavlja ruku u džep i mislila sam da možda ima oružje pa sam od straha pobjegla u kuću i pozvala policiju – kazala je susjeda.

U optužnom prijedlogu policija je za 43-godišnjaka tražila 30 dana zatvora jer je otprije prekršajno osuđivan više puta, i to zbog remećenja javnog reda te prekršaja u prometu. Sud je procijenio kako je 600 kuna dovoljna kazna.

Kako je u postaji proveo od dana uhićenja navečer do sutradan ujutro, to mu se računa kao dva dana pritvora. Za svaki dan odbija se po 300 kuna od kazne, tako da je u konačnici 43-godišnjak kaznu “odradio” boravkom u ćeliji. Ostalo mu je platiti 220 kuna troškova prekršajnog postupka.

‘Stoko, prevarantu…’

Drugi incident zbio se u susjednom kvartu, Neslanovcu, u travnju 2019. godine. Oko 8.30 40-godišnjak je došao do kuće u kojoj je bio 44-godišnjak i počeo vikati: “Stoko, prevarantu, je**m ti mater, j**o te Bog, ti si ološ i guba, pokvaren si!”

Nakon što je prijavljen policiji, nije se pojavio na sudu da iznese svoju obranu. Stoga je saslušan samo 44-godišnjak, koji je kazao da je 40-godišnjak došao dok je on još spavao i probudio ga vikanjem.

– Nisam htio izlaziti sve dok mi nije došao na vrata i počeo vikati da sam mu ukrao štemalicu. To me je naljutilo jer nije istina, a sve su mogli čuti i drugi stanari, pa sam izašao iz stana i kazao mu da me prijavi policiji ako sam mu išta ukrao. On nije htio ići sa mnom na policiju, nego se odvezao nekamo svojim automobilom, ali zato sam ja njega prijavio – prepričao je.

Sud je bukača kaznio sa 760 kuna, a mora platiti i 300 kuna troškova postupka.

Treći slučaj zbio se na području Kaštela u svibnju prošle godine, kada se 28-godišnjak popeo kat iznad u zgradi u kojoj živi i lupao susjedima po vratima francuskim ključem. Uz to je vikao: “Otvarajte vrata, sad ćete vidjeti, otvarajte, ajde izlazite da vidite, nećete mi majku provocirati!”

Njegovo je ponašanje uznemirilo i ostale stanare zgrade, procijenila je policija, te su protiv njega podnijeli optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira. Na sudu je kažnjen sa 700 kuna, uz obvezu plaćanja troškova postupka od 150 kuna.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira propisuje da će se kazniti novčanom kaznom u rasponu od 50 do 350 DEM, u kunskoj protuvrijednosti, odnosno oko 200 do 1400 kuna, ili kaznom zatvora do 30 dana tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir.

Sporna štemalica

Došao mi je na vrata i počeo vikati da sam mu ukrao štemalicu. To me je naljutilo jer nije istina, pa sam mu kazao da me prijavi policiji ako sam išta ukrao. Nije htio ići sa mnom, nego se odvezao nekamo svojim automobilom, ali zato sam ja njega prijavio – kaže stanovnik Neslanovca

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close