Life Style

Pranje zuba prije ili nakon jutarnje kave? Evo što kažu stručnjaci

Kod mnogih jutarnja rutina ne može proći bez ispijanja šalice kave i obično je to prvo što naprave nakon buđenja, ali možda ne shvaćate da redoslijed ‘kava-pranje zubi’ može naštetiti zdravlju usne šupljine. Poznato je da kava ostavlja mrlje na zubima, a njezina kiselost može izravno nagrizati zubnu caklinu. Zbog toga je pranje zuba iznimno važno, ali stomatolozi kažu da za to postoji preferirani redoslijed – i vjerojatno ga radite pogrešno, kako piše Huffington Post.

Pranje zubi prije nego što popijete kavu otežava nakupljanje naslaga i mrlja, rekla je Christina Meiners, zubarica iz neprofitne zdravstvene ustanove CommuniCare u San Antoniju. – Ako su vam zubi lijepi i čisti, onda imaju manje naslaga na koje se kava može zalijepiti – objasnila je.

Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?


Možda ste pretpostavili da je pranje zuba odmah nakon ispijanja kave proaktivni korak u održavanju čistoće, ali zapravo može pogoršati stvari. Budući da je kava kisela, pranje zuba neposredno nakon kave oslabit će vašu caklinu, vanjski sloj zuba koji ih štiti od fizičkih i kemijskih oštećenja.

Stoga je odlična rutina prvo oprati zube, zatim popiti kavu, a onda isprati usta vodom kako bi se neutralizirala razina kiselosti. 

Ako nakon šalice kave želite onaj osjećaj čistoće, stomatolozi preporučuju da pričekate barem pola sata prije četkanja. – Vaša slina neutralizira vaš pH u ustima. Za pola sata usta se vraćaju u normalu, a četkanje i sve ostalo potpuno su sigurni – objasnila je.

Možete i žvakati žvakaću gumu bez šećera. – Preporučujem barem žvakanje neke gume bez šećera kako biste stimulirali svoj prirodni zaštitnik, a to je vaša vlastita slina – rekla je Meiners. 

Također, dok čekate da prođe pola sata, uvijek možete isprati okus kave vodom. To vam zaista može pomoći da se vaša usta osjećaju čišćima i osvježiti dah.

Do 15. svibnja posjetite izložbu “Hrvatska svijetu”:
nije pazio
Otkrila da je suprug vara zbog neobičnog detalja na fotografiji koju joj je poslao: ‘Znam da to nije njegovo’

Isprobajte već danas
Mekane kiflice bez mlijeka i jaja: Svi će vas odmah tražiti recept!

Da, i to postoji…
Napravili kartu svijeta koja daje odgovor na pitanje: Gdje žive muškarci s najvećim penisom?Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close