AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Poznata hrvatska komunikologinja napravila nam je veliku analizu Bidenova govora: Dobro se pripremio, nije bio dosadan i naporan za slušanje

Jednako kao i sama inauguracija i govor novog američkog predsjednika s nestrpljenjem se iščekivao. Joe Biden održao je jedan, rekli bismo, uvjerljiv, ali nimalo neočekivan govor. Što, naravno, ne znači da je to loše. Upravo suprotno.

Američki političari retorički su vrlo vješti i teško da će uopće ući u političku arenu, a da nisu govornički obrazovani, pripremljeni i trenirani. Tako je i Joe Biden bio očekivano dobar. Inauguracijski govor po definiciji pripada svečanom retoričkom žanru kojem je osnovni cilj isticanje pozitivnih i poželjnih društvenih vrijednosti, odnosno kritiziranje negativnih. Biden je slijedio taj retorički recept pa je više puta isticao važnost hrabrosti, odlučnosti, liderske pozicije SAD-a u svijetu i naravno, nezaobilaznu ljubav i odanost Americi.

Međutim, jednu je vrijednost Biden izdvojio i istaknuo kao posebnu, a to je „istina“. Time se prilično jasno referirao na svog prethodnika Donalda Trumpa čiji je mandat bio obilježen upravo kritikama na račun iznošenja neistina. Fake news, fact checking, tvorevine su iz Trumpova mandata.

A retorički stručnjaci čak su skovali termin „bullshit doktrina“ kojim su opisali Trumpovu retoriku i objasnili je kao iznošenje paušalnih tvrdnji, podataka i informacija za koje uopće nije mario jesu li istinite ili ne. Sasvim je jasno zašto je istina dobila tako važno mjesto u Bidenovu govoru. Kaže: Politički vođe su oni koji moraju braniti istinu i boriti se protiv laži. I daje obećanje da će upravo to činiti u svom mandatu. Gotovo kao da je rekao, neću biti poput Donalda Trumpa.

Još je jedna vrijednost posebno važna za novog američkog predsjednika, a to je zajedništvo. Iako je uobičajeno da predsjednici u inauguracijskim govorima pozivaju na ujedinjavanje svojih pristaša i protivnika, iako je uobičajeno da se nakon žestokih kampanja i podjela, u inauguracijskom govoru poziva na jedinstvo, ove je godine to izrazito važno nakon nasilnih prosvjeda Trumpovih pristaša.

Naime, pozive na zajedništvo i poruke poput one: „bit ću predsjednik i onih koji su mi dali glas jednako kao i onih koji nisu“, čuli smo i kod Trumpa i kod Obame pa i kod nekih hrvatskih predsjednika. Međutim, Biden je tome posvetio mnogo više pozornosti u svom govoru od puke deklarativne izjave. Ističe on da je uobičajeno i očekivano da se ljudi međusobno ne slažu, da imaju različita mišljenja, sve je to, govori, dio demokracije.

Ali, neslaganja ne smiju dovoditi do razlaza. Moćna je to poruka, primjenjiva u svim društvima. Bilo bi doista čudno da se uvijek sa svima u svemu slažemo. Međutim, način na koji se odnosimo prema onima koji su drugačiji od nas, govori o razini civiliziranosti, ne samo čovjeka nego i društva u cjelini. I upravo to Biden ističe, Amerika ima dugotrajnu tradiciju demokracije, njeguje pluralnost i različitosti te smatra da je upravo u tome njezina snaga. Slično je govorio i Barack Obama u svom inauguracijskom govoru.

Zanimljivo je istaknuti kako je inauguracijski govor Joe Biden mudro iskoristio kako bi svoj nedostatak (ili ono što su mu kritičari često spočitavali kao manu), a to su godine (jer je najstariji američki predsjednik izabran u prvi mandat) iskoristio kao retoričku prednost. S pozicije mudrog čovjeka s iskustvom on govori o životu, govori kako su izazovi, prepreke i teškoće sastavni dio života i da se mogu savladati jedino zajedničkim trudom. I kada kaže: „Obećajem vam, zajednički ćemo preživjeti sve“ upravo na račun životnog iskustva dobiva na uvjerljivosti.

Naravno, slušajući govor iz naše perspektive neki nam se dijelovi mogu činiti klišejizirani pa čak i pomalo sladunjavi. Primjerice, kada kaže: „znate li koja je moja omiljena pjesma“ pa odgovori: „američka himna“, a nakon toga citira nekoliko stihova himne te završava riječima: America, I give my best to you!

No, treba uzeti u obzir i tradiciju američke političke retorike u kojoj su takva isticanja domoljublja uobičajena i očekivana pa makar i klišejizirana. Nemoguće je zamisliti američkog političara koji se u nekom trenutku ne zaklinje na odanost domovini, ne zahvaljuje američkim vojnicima koji se bore za slobodu i da se ne poziva na božji blagoslov američkog naroda. Sve to nama se može činiti pretjerano patetičnim.

Ali, Joe Biden ne govori nama nego se obraća Amerikancima. Doduše, u jednom trenutku govori kako Ameriku sada gleda cijeli svijet i šalje poruku svijetu: „Amerika je testirana, ali iz krize će izaći još jača“. Ipak, i to je samo retorička taktika jer je poruka upućena Amerikancima, da ne klonu duhom, da se krizama ne daju obeshrabriti jer je Amerika je primjer snage i liderstva cijelome svijetu.

Joe Biden izvedbeno je također bio impresivan. Pripremio je nastup, točno je znao gdje treba govoriti brže, a gdje tiše, kada treba biti glasniji, a kada tiši. Upravo te varijacije glasnoće, tempa, modulacije i ritma daju govorniku ekspresivnost. Odnosno, time govornik izbjegava monotoniju. A Joe Biden nipošto nije bio monoton, dosadan i naporan za slušanje. Kada je govorio o borbenosti, govorio je glasnije, žešće, snažnije. Kad je govorio o načinima kako će Amerikanci prevladati teškoće, govorio je tiše, sporije, stvarajući time dojam bliskosti i intimnosti sa svojom publikom.

Inauguracijskim govorom Joe Biden pokazao je kako Amerikanci ponovno imaju jednog vještog govornika na predsjedničkoj poziciji koji će vratiti civiliziranu i primjerenu razinu političke retorike u SAD-u.

Iako nismo direktno uključeni u američke političke i retoričke odnose, jasno je da lideri vodećih političkih zemalja postavljaju i trendove političke komunikacije. Stoga se možemo nadati će se pozitivni učinci Bidenove retorike reflektirati i na ostatak svijeta.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close