DalmacijaSlobodna Dalmacija

Potvrđeno 2597 novih slučajeva zaraze, preminulo 28 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2597 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 15513, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 178 pacijenata.

Preminulo je 28 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 72840 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 893 preminule. Ukupno su se oporavile 56434 osobe od toga 1580 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 32225 osoba.

Do danas je ukupno testirano 582 170 osoba, od toga 9681 u posljednja 24 sata.

– Zabilježili 2597 novih slučajeva, možemo reći da je broj trenutno 15.513 je aktivnih. Testirali smo 9681 osobu. Ove brojke su važne, no mi sad pratimo broj osoba na respiratoru, imamo 18 novih u protekla 24 sata – kazala je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković na konferenciji za novinare, prenosi Jutarnji list.

– Tjedni porast stagnira. Porast brojke od prošle srijede je pet posto, tjedne postotne promjene se smanjuju što je dobro. Trenutno je 28% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Incidencija je vrlo visoka, 772,2, što nas stavlja gotovo u vrh liste zemalja EU, a ima županija i s višom incidencijom – Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska gdje je vša od tisuću. Po smrtnosti smo u sredini ljestvice zemalja EU – kazao je Krunoslav Capak.

– Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine. Nedostajalo nam je još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Pred nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza – kazao je Capak govoreći o cjepivu protiv koronavirusa.

– Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, u razgovoru s u rekli da bi distribucija krenula u 12 mjesecu, no informaciju ne možemo potvrditi. Danas ćemo imati video konferenciju u kojoj ćemo zatražiti dodatne informacije. Pregovori ne uključuju odgovore o nuspojavi cjepiva pa se naši kontakti nastavljaju i tražimo od njih te informacije kako bi se pripremili – kazao je Capak.  

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close