Life Style

Ponekad imate osjećaj kao da padate u snu? Stručnjaci otkrili zašto se to događa

Dobro nam je poznato da nam je san prijeko potreban, da je najzdravije spavati od šest do osam sati te da se trebamo buditi uvijek u isto vrijeme kako bismo bili zdravi, ali postoje još neka pitanja na koja bi mnogi voljeli dobiti odgovor. Stručnjaci su odabrali nekoliko najčešćih i najzanimljivijih, a prenosi ih Daily Mail. 

Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada se ‘trznete’ u snu jer imate osjećaj kao da padate, pa se pitate kako i zašto se to dogodilo? Stručnjaci kažu da uglavnom nakon 45 do 60 minuta nakon što zaspimo počinje REM faza sna – u njoj sanjamo i svi mišići su paralizirani, kontrole nad vlastitim tijelom nema. Ako smo se našli u nekom periodu punom stresa, umora i ako ne spavamo dobro REM faza će nastupiti i prije nego je tijelo spremno, odnosno prije nego se mišići paraliziraju. Samim time, i snovi će početi tada, a tijelo će reagirati na prizore koje vidimo. Takvo trzanje je bezopasno, ali dovoljan je znak da ne spavate kvalitetno.

Ovih pet eteričnih ulja pomažu kod smanjenja osjećaja straha i panike:

Budite se umorni i prvo što vidite u ogledalu su tamni krugovi ili ‘vrećice’ ispod očiju, odnosno podočnjaci? Oni su posljedica iscrpljenosti – krvne žile se jače vide jer je tijelo dehidrirano. Logično, što ste više iscrpljeni i umorni, to je veća dehidracija i podočnjaci su sve tamniji. Naravno, njihova vidljivost ima veze i s genetikom – nekim ljudima se prirodno jače vide. Osim toga, što smo stariji to ih više primjećujemo jer koža gubi prirodnu količinu kolagena.

Još jedan stvar koja ljude zanima je zašto ujutro imamo loš zadah? Stručnjaci kažu da se tijekom noći proizvodi znatno manje sline zbog čega se usna šupljina suši i oslobađaju se spojevi koji sadrže sumpor. Ostaci hrane među zubima, infekcije i navika pušenja potiču dodatno razmnožavanje bakterija, što još pogoršava cijeli dojam. Jako je bitno da zube perete i prije i poslije spavanja kako bi se smanjio zadah.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?


Ova fotografija prikazuje čak 18 poza u kojima ljudi spavaju i izazvala je bezbroj komentara na internetu. Smijeh je izazvala poza 13 uz komentare čuđenja “Tko uopće spava ovako?”

med


Pola sata prije spavanja
Ako vas noću budi želudac koji ‘kruli’ od gladi, liječnik savjetuje žlicu namirnice koju većina ima kod kuće

Viralni hit
Dečko joj je pokazao snimku gdje u snu slini i hrče: ‘Nikad više neću zaspati, zar tako izgledam?’

Trikovi za opuštanje
Često imate noćne more? Stručnjaci kažu da ih možemo izbjeći ‘prizivanjem’ onih lijepihShow More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close