AktualnoSlobodna Dalmacija

Pomladila se 100-godišnja kućica: mladi bračni par renovirao uništenu građevinu ciglu po ciglu, rezultat će vas oduševiti

Samo dobar osjećaj i vizija može čovjeka navesti da kupi staru kuću kojoj je krov propao, drveno stepenište trulo do propadanja, a prostor toliko zapušten da je opasno ući u njega.

Ali mladi bračni par koji se ipak odlučio za nekretninu u Križevoj ulici u Splitu, sada nimalo ne žali zbog velikog poduhvata.

Kuću stariju od stotinu godina, u čijim gornjim katovima već petnaestak godina nitko nije živio, novi vlasnici su doveli do stanja u kojem je danas ugodno živjeti. U prizemlju je najstariji splitski ključar, veli nam vlasnik, a kuća ima svoju priču kao što je ima svaka građevina u nekadašnjem težačkom dijelu grada.

Kupili su je prije petnaestak godina i malo po malo dolazili do rješenja kojima će je obnoviti. Sve se raspadalo, kaže, statički je bila u katastrofalnom stanju, ali sreća da je otac sadašnjeg vlasnika po struci statičar, pa je imao jaku “obiteljsku” podršku.

Krov je bio urušen, sve je prokišnjavalo i morali su ga potpuno ukloniti, a onda, veli nam vlasnik, ciglu po ciglu ojačati armiranobetonskim vijencima.

U dvije etaže, na drugom i trećem katu kuće, koliko je pripalo sadašnjem vlasniku, trebalo je promijeniti sve grede. Bile su trule i nije im bilo spasa. Sada su sve potpuno nove, a tamo gdje su mogli, na primjer na 3. katu potpuno su uklonili strop kako bi prostor dobio na volumenu.

Trebalo je promijeniti i stubište koje je, kako smo već kazali, bilo trulo, od lošijeg i propalog drva. Sada je novo, hrastovo, čvrsto i lijepo.

Kuća se obnavljala godinu i pol dana. Vlasnik je sudjelovao u mnogo radova, a ono što su morali obavljati baš meštri od zanata, angažirali bi profesionalne izvođače.

U dvije etaže ovog stana sada može boraviti čak pet osoba, a svima je najdraža galerijica na međukatu, u kojoj stane tek krevet. Svi bi tu rado spavali, čujemo od vlasnika koji je sve krevete u stanu napravio od starih paleta. Smještena u Varošu, kuća, odnosno stan u njoj ima i poprilično veliki balkon za uživanje tijekom lijepih ljetnih večeri ili danju s pogledom na susjedne krovove.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close