Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Podsjećamo na tragedije izazvane plinom: sedmero mrtvih preklani u Sjevernoj Makedoniji, a Split je 1938. potresla sudbina obitelji Daniti

Unatoč svim upozorenjima gotovo svake godine bilježimo tragedije izazvane plinom, pa je i ova Nova počela strašnom tragedijom u Posušju. Plin je dobar sluga, ali loš gospodar, baš kao i vatra.

Evo nekoliko slučajeva iz protekle dvije godine. Teške je tjelesne ozljede zaradio 34-godišnji muškarac u mjestu Trebovcu kod Ivanić Grada. Prevozio je u automobilu plinsku boca koja se pokazala neispravnom.

“Plinska boca je prema nekim informacijama najvjerojatnije puštala plin, a muškarac je po ulasku u vozilo zapalio cigaretu i na taj način izazvao detonaciju plina uslijed čega je došlo do zapaljenja unutrašnjosti vozila”, objavili su tada iz zagrebačke policije.

Tragedija je zabilježena prošle godine i u Zagrebu, na Trešnjevci. Uslijed trovanja plinom u kupaonici zaustavljen je život 21-godišnjakinje. I tada je policija upozoravala na nužnost provjere plinskih instalacija.

Po broju stradalih ovoj nesreći u Posušju slična je ona iz 2019. u Sjevernoj Makedoniji. U eksploziji neispravne plinske boce u selu Romanovce, kod Kumanova, poginulo je čak sedam osoba.

A bilježimo i jednu splitsku crnu večer od prije više od 80 godina, u kojoj je stradala cijela obitel Daniti. Izidor Daniti i njegov sin Vito umrli su 14. ožujka 1938, a njihova supruga i majka Laura samo dva dana kasnije, a plinom je otrovana i njihova 20-godišnja sluškinja Marija Žderić, koja je također bila živa u trenutku dolaska spasilaca, ali je uskoro i ona preminula u bolnici.

Tihi ubojica došao je iz neispravnih instalacija i otrovao cijelu obitelj i sluškinju koji su živjela u današnjoj Vukovarskoj ulici u Splitu. Izidor Daniti je bio ugledni građanin Splita i rabin u lokalnoj židovskoj općini, a u grad pod Marjanom doselio je iz Sarajeva.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close