AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Plenković: Svim hrvatskim građanima bit će dostupno cjepivo za Covid-19, radi se na tome da bude cjenovno pristupačno

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da Vlada RH ima strategiju za borbu protiv koronavirusa i ona daje rezultate, poručivši da oporbeni SDP od veljače želi pravno udariti na ustavnost i zakonitost onoga što radi i Vlada i Stožer civilne zaštite RH.

Imamo strategiju i ona polučuje rezultate. Oporba danas želi biti dio onih koji nam žele nametnuti temu ‘policijskog sata’ i izrazito restriktivnog lockdowna, s jasnim političkim ciljem da nam već sutra kažu: ‘Kako ste vi to ograničili dodatno pravo ljudima ili kako ste doveli do još veće ekonomske ili financijske štete’, istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Poručio je kako neće nasjesti na zamke i počiniti pogreške kakve bi netko drugi htio da naprave.

Svi građani Europske unije i Hrvatske koji se budu htjeli cijepiti, cjepivo će i dobiti, istaknuo je Plenković pri podnošenju izvješća o sastancima Europskog vijeća. 

Premijer je izvijestio saborske zastupnike i zastupnice o sastancima Europskog vijeća u listopadu u Bruxellesu i neformalnom sastanku koji je održan prošli četvrtak. Glavna tema bila je pandemija koronavirusa. 

Cjepivo će biti dostupno svima

Istaknuo je da je glavno “rješenje” ove pandemije cjepivo i da će ono, jednom kad se odobri, biti dostupno svim hrvatskim građanima.

“Svi građani EU-a pa naravno i Hrvatske koji se odluče cijepiti, to će cjepivo moći i dobiti”, rekao je premijer. 

Nekoliko cjepiva je u završnim fazama ispitivanja, a koje god cjepivo Europska agencija za lijekove odobri kao “učinkovito i sigurno”, osigurat će se dovoljno doza za hrvatske građane, istaknuo je Plenković i dodao da se radi na tome da ono bude “cjenovno” pristupačno svima. 

Također, izvijestio je da Komisija predlaže izradu europskog okvira za antigenske testove i međusobno priznavanje istih, što dosad nije uvijek bio slučaj, napomenuo je premijer.

Komisija se također zalaže za mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata putem zajedničkog operabilnog sustava, a Hrvatska je u postupku priključivanja toj inicijativi, naveo je Plenković.

Podsjetio je da vlada priprema nacionalni program za oporavak i očekuje da će nacrt tog programa biti gotov za mjesec, dva. 

Digitalna transformacija

Glavne teme sastanaka Europskog vijeća u listopadu bile su klimatske promjene, održivi razvoj i digitalizacija.

Upozorio je da će pandemija covid-19 “ostaviti trajne posljedice na europsko i svjetsko gospodarstvo” te da je potreban “što brži povratak normalnom funkcioniranju jedinstvenog tržišta”.

Lideri članica EU-a naglasili su važnost zelenijeg i konkurentnijeg gospodarstva i digitalne transformacije “u službi građana”, rekao je premijer.

Razgovarali su o 5G tehnologiji i umjetnoj inteligenciji. “To su teme koje imaju svoje političke, pravne, socijalne i etičke implikacije”, istaknuo je Plenković.

Na sastanku je zaključeno da “potencijalne dobavljače 5G tehnologije treba procijeniti na temelju zajedničkih, objektivnih kriterija”. 

Klimatske promjene

Hrvatski premijer rekao je da se trebaju “povećati ambicije za nadolazeće desetljeće” pa je umjesto smanjivanja stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. novi cilj smanjenje od 50 posto.

“To je od najveće važnosti za budućnost našeg kontinenta”, rekao je Plenković.

Europsko vijeće također je razgovaralo o Kini, prosvjedima u Bjelorusiji, sukobu Armenije i Azerbajdžana, izvijestio je Plenković.
Također je još jednom osudio terorističke napade u Francuskoj i Austriji i izrazio “solidarnost” tim europskim zemljama.
 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close