DalmacijaSlobodna Dalmacija

‘Plan cijepljenja je u pripremi. Rezervirali smo cjepivo za više od 50 posto hrvatskih građana‘

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu je šef HZJZ-a Krunoslav Capak govorio o planu cijepljenja u Hrvatskoj, kada cjepivo protiv koronavirusa bude odobreno i proizvedeno. 

Hrvatska je već sklopila ugovore za nabavu određenih doza cjepiva, kaže Capak.

– Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje, imamo nacrt, ali on nije još finiširan jer ne znamo u kojem momentu će nam doći i koliko će nam doći cjepiva. Mi smo se na vrijeme pobrinuli da rezerviramo količine cjepiva za više od 50 posto stanovnika RH, sklopili smo ugovor prije mjesec dana s Astra Zenecom za 2,7 milijuna doza. 1,8 milijuna stanovnika koji spadaju u vulnerabilne skupine.

Nedostajalo nam je još 900 tisuća doza koje smo naručili od Johnson&Johnson. To su sklopljeni ugovori i imamo garancije isporuke. Pred nekoliko dana smo sklopili ugovor s Pfizerom za njihovo cjepivo. Naručili smo milijun doza, ne znamo kako će EU napraviti raspored i koliko će nam dodijeliti doza – kazao je Capak govoreći o cjepivu protiv koronavirusa.

– Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu je blizu, u razgovoru s u rekli da bi distribucija krenula u 12 mjesecu, no informaciju ne možemo potvrditi. Danas ćemo imati video konferenciju u kojoj ćemo zatražiti dodatne informacije. Pregovori ne uključuju odgovore o nuspojavi cjepiva pa se naši kontakti nastavljaju i tražimo od njih te informacije kako bi se pripremili – kazao je Capak.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close