BusinessVečernji list

Petrol preuzeo Crodux, tvrtku umirovljenog generala Ivana Čermaka

Slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski lanac benzinskih postaja Crodux koji je bio u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.plaće, nekretnine…
Objavljene imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnikaInformacija o tome objavljena je na stranicama Ljubljanske burze. U Petrolovom priopćenju navodi se kako će nakon preuzimanja Croduxovih benzinskih postaja imati više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Njihov tržišni udio na hrvatskom tržištu povećan je s 13 posto na 23. 

Tu transakciju još moraju odobriti nadležne agencije za zaštitu tržišne utakmice.  Iz Petrola su izvijestili da su sporazum potpisali u utorak, a transakcija će biti zaključena po ispunjavanju svih uvjeta, među kojima je i odobrenje regulatora.
Petrol | Autor : Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL


– Glavna gospodarska djelatnost Croduxa predstavlja uvoz, skladištenje, maloprodaju i veleprodaju naftnih derivata na području Republike Hrvatske. Zapošljavaju više od 1150 radnika i upravljaju s 91 benzinskom postajom. Crodux Derivati Dva imali su u 2019. godini poslovne prihode u iznosu od 5,6 milijardi kuna, dok je neto dobit iznosila 142 milijuna kuna – navode te dodaju: – Crodux Derivati Dva d.o.o. je na hrvatskom tržištu prepoznatljiv kao pouzdan poslovni partner i prodavač visokokvalitetnih motornih goriva te kao prodavač sa širokim spektrom robe, ugostiteljstva i ostalih usluga.

Isto tako, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja – skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.
Diljem zemlje zatvorene sve poslovnice Konzuma


PROBLEMATIČNE SJEMENKE SEZAMA
Zbog povećane količine pesticida s tržišta povučena još dva proizvoda. – Stjecanje tvrtke Croduxa Derivati Dva d.o.o. je u skladu s postojećom strategijom, a također s polazištima za pripremu nove strategije grupe Petrol i planovima proširenja Petrol d.d., Ljubljana. Odluka je donesena i na temelju toga da je hrvatsko tržište najbliže slovenskom tržištu po gospodarskom razvoju, razvoju tržišta naftnih derivata, kupovnoj moći i također u kulturnom smislu. Stjecanje tvrtke Crodux Derivati Dva d.o.o. najveća je transakcija tvrtke Petrol d.d., Ljubljana u zadnjih 10 godina i predstavlja najveći jednokratni rast prodajnih mjesta u cijeloj povijesti Petrol Grupe – stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Ljubljanske banke. 

Vrijednost posla nije navedena. Po pisanju slovenskih Financi, u prošlosti se spominjao iznos od 200 milijuna eura, no tada su u Croduku smatrali da je to premali iznos. Po neslužbenim informacijama iz novina, Petrol je uspio smanjiti cijenu prošle godine zbg lošijeg poslovanja Croduxa tijekom pandemije Covida-19.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close