AktualnoSlobodna Dalmacija

Pazite se, na popularnim planinarskim odredištima u nedjelju surovi zimski uvjeti, olujni udari bure i do 70 km/h, temperatura oko -15 stupnjeva

Zima je u tjednu za nama pokazala zube, a brojni ljubitelji snježnih radosti su napokon došli na svoje. Niske temperature i bogate snježne oborine su napunile skijališta, a one koji nisu vični skijama namamile u planine.

No upozorenje, surovi zimski uvjeti u planinama postaju još suroviji. Dok se u parku prirode Blidinje u nedjelju očekuje prosječna dnevna temperatura od -1 Celzijev stupanj u nizinama, na obližnjim planinskim masivima Čvrsnica i Vrana, koji su popularna odredišta za planinare iz Dalmacije, prosječna temperatura je -15 Celzijevih stupnjeva tijekom dana do -18 u večernjim satima uz udare vjetra do 70 km/sat. Na Kamešnici sjeveroistočni vjetar s udarima do 40 km/h uz prosječne temperature od -3 do -8 Celzijevih stupnjeva.

Na Dinari se temperature u nedjelju kreću do -15 stupnjeva, a na popularnom planinarskom odredištu, Lišanjskom vrhu, očekuju se udari do 45 km/h uz temperature od -5 do -13 Celzijevih stupnjeva.

Udari bure do 45 km/h se očekuju i na popularnom velebitskom vrhu Sveto brdo, dok će se temperature kretati od -1 do -7 Celzijevih stupnjeva.

Ako nedjelju planirate provesti u nekoj od obližnjih planina, imajte na umu da su zimski uvjeti često vrlo nepredvidljivi i u trenutku mogu postati po život opasni. Neiskusni planinari nerijetko se gube u nagloj snježnoj mećavi, a zbog nepripremljenosti i nedostatka adekvatne opreme mogu zaraditi ozbiljne ozebline ili još gore ozljede. Za planinarenje u surovim zimskim uvjetima, osim kvalitetne opreme i iskustva, neophodna je i informiranost o terenu na kojem ćete se kretati kao i o vremenskim uvjetima s kojima ćete se morati nositi.

Kao što smo više puta pisali i Hrvatska gorska služba spašavanja od početka godine apelira na izletnike koji nemaju dovoljno iskustva i opreme za planinarenje u zimskim uvjetima da se na neko vrijeme suzdrže od odlaska u planinu. Upozoravaju i da se planinarska skloništa ne mogu smatrati sigurnima za noćenje u surovim zimskim uvjetima zbog nedostatka ogrjeva.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close