AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Pandemija u Europi polako jenjava, a Švedska i dalje broji mrtve: mnogima su bili pozitivan primjer borbe protiv korone, evo gdje je pošlo po krivu

U vrijeme kada broj zaraženih koronavirusom opada, Švedska broji svoje mrtve.

Tamošnje su vlasti odbile uvesti zabranu kretanja. Osnovne škole i vrtići normalno rade cijelo vrijeme epidemije. Kao i kina, kazališta, teretane. Cijelo vrijeme rade i frizeraji, otvorene su crkve, a javni prijevoz funkcionira kao i prije epidemije. Građanima je savjetovano da drže distancu, redovito peru ruke i pridržavaju se ostalih propisanih mjera.

Tri mjeseca nakon izbijanja epidemije Švedska ima 23 918 zaraženih. Što je puno, ali nije alarmantno. Šokantan je, međutim, broj umrlih. COVID-19 u toj je zemlji do sada odnio 2 941 života. Gledano na milijun stanovnika, to je osma najgora stopa smrtnosti u svijetu. I porazni rezultat za naciju uvjerenu da je u epidemiji izabrala originalan, ali najbolji mogući put.

– Računali smo da će se zaraziti više ljudi, no broj umrlih stvarno nas je iznenadio – priznao je ovih dana glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell u intervjuu za američki tv program Daily Show. Odbacio je pritom optužbe da je visoka stopa smrtnosti još od početka bila dio švedske strategije borbe protiv novog koronavirusa. Ničiji život nisu, prenio je njegove riječi švedski portal The Local, stavljeni ispred drugih.

Tegnell je upro prst u ono što smatra glavnim krivcem za ovu neslavnu statistiku.

– Stvarno smo mislili da će naši domovi za starije biti puno uspješniji u držanju virusa izvan svojih prostorija nego što su bili – ustvrdio je glavni epidemiolog. Prema podacima koje je objavio švedski dnevni list Dagens Nyheter, virus je prodro u čak 541 dom za starije osobe. U Stockholmu, koji je glavno žarište epidemije u Švedskoj, od 1406 smrti njih gotovo polovina su vezana uz domove za starije.

Britanski Observer je koncem travnja objavio šokantna svjedočenja obitelji štićenika švedskih domova za starije, ali i djelatnika koji u njima rade. Sličan prilog imala je i švedska javna televizija SVT. Oni su otkrili kako u tim ustanovama djelatnici uopće koriste nikakvu zaštitnu opremu: maske, rukavice ni dezificijenase za ruke. Razlog? Ne, u najvećoj skandinavskoj državi nisu u pitanju ni niski standardi, ni siromašna država, ni ravnatelji uhljebi koji se na vrijeme nisu pobrinuli da stvore zalihe.

Maske, dezificijensi, viziri i zaštitna odjela naprosto nisu bili propisani u službenim uputama koje su u epidemiji domovi dobili od nadležnih vlasti.

Idućih mjeseci analizirat će se tko je kriv za ovako tragičnu pogrešku sustava. Je li se virus lakše probio u domove za starije zato jer ga je, uslijed izostanka zabrane kretanja, lakše bilo i pokupiti u trgovini, restoranu ili na fitnessu. A onda i nesvjesno unijeti među najslabiju populaciju. Kakvu su ulogu u čitavoj priči imali asimptomatski bolesnici, ljudi zaraženi koronom koji nisu imali nikakve simptome, a prenosili su ovu opaku bolest. Je li bila pogreška, kako to tvrdi švedska infektologinja Lena Einhorn, ostaviti otvorene škole i vrtiće jer su djeca iz njih donosila virus svojim djedovima i bakama.

– Virus se nije prenosio iz jednog doma u drugi. On je u svaki dom ušao zasebno, tako da se ne njegovo širenje ne može pripisati djelatnicima koji su radili kada su bili i bolesni. Ovdje je riječ o sistemskoj pogrešci u izdanim preporukama. Nema drugog objašnjenja – ističe ona u izjavi koju je prenio Observer.

Švedski premijer Stefan Lofven našao se na meti oštrih kritika.

– Trebamo poboljšati uvjete unutar sustava skrbi za starije – priznao je u intervjuu za švedsku agenciju TT Nyhetsbyrån.

Oporba je u srijedu javno pozvala nezavisne stručnjake da istraže i ocjene švedsku strategiju borbe protiv koronavirusa. Nema nikakve dvojbe da će u takvoj istrazi ključan biti odgovor na pitanje što je u domovina za starije krenulo po zlu. I tko je, na koncu, za taj promašaj odgovoran.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close