Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Pala velika duhanska banda, organizator je bio poduzetnik iz zagrebačke Dubrave: sedmorka ostvarila protupravnu korist od najmanje 6 milijuna kuna

Policija i Uskok u ponedjeljak su uhitili više osoba zbog sumnje da su od sredine prošle godine do sad kao organizirana skupina u Hrvatskoj prokrijumčarili oko 153 tone duhana te oštetili državni proračun za oko 122 milijuna kuna trošarina.

Kao organizator uhićen je F. Ć. (30), poduzetnik iz zagrebačke Dubrave, kojemu je u utorak poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu određen istražni zatvor. Priopćenje Uskoka donosimo u cijelosti.

– USKOK je, na temelju kaznene prijave PU varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1991., 1989., 1981., 1980., 1991., 1993.,1999.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. (12. 1. 2021.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do 11. siječnja 2021., u Varaždinu i Zagrebu, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kao i druge za sad nepoznate osobe, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovinom u Njemačkoj i Grčkoj većih količina suhog duhana u listu prešanog u blokove komercijalne naravi, njegovim unošenjem u Hrvatsku preko Austrije, Slovačke i Slovenije bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine te potom skladištenjem, pripremom za prodaju i prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, iako su proizvodnja, otkup, obrada i stavljanje u promet duhana ograničeni.

U okviru realizacije plana I. okr. je osiguravao novčana sredstva potrebna za kupovinu duhana u listu, a zatim je duhan kupovao putem trgovačkih društava čiji je osnivač i vlasnik, a kojima je sjedište u Austriji i Slovačkoj. Jednako tako je koordinirao i organizirao preuzimanje i prijevoz duhana te osiguravao da se uz uporabu neistinite dokumentacije ilegalno unosi u Hrvatsku. Također je organizirao njegovo skladištenje i prodaju te je odredio uloge pripadnika na način da su uz njega u realizaciji plana operativno postupali II. i III. okr i još jedna osoba, koji su u dogovoru s njim osiguravali teretna i priključna vozila potrebna za prijevoz duhana i tako kupljeni duhan dovozili u Hrvatsku.

U tu svrhu su II. i III. okr., sukladno uputama I. okr., angažirali i IV. okr. koji je duhan prevozio do skladišta u Zagrebu koja je prethodno osigurao I. okr., a gdje su duhan preuzimali i skladištili V. do VII. okr. koji su u dogovoru s I. okr. dočekivali dolazak kamiona, istovarivali duhan, pakirali ga i pripremali za prodaju. Nakon toga su V. i VI. okr. tako pripremljeni duhan isporučivali kupcima koje je I. okr. prethodno pronalazio.

Na opisani način su okrivljenici krijumčarenjem najmanje 153.560 kilograma duhana u listu oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 122.848.000,00 kuna na ime neplaćene trošarine, dok su prodajom tako uvezenog duhana u količini od najmanje 136.520 kilograma ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 6.826.000,00 kuna, koji iznos su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika, prenosi Jutarnji.hr.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close