AktualnoSlobodna Dalmacija

Ove sobne biljke tihi su borci protiv toksina i štetnih zračenja, dokazano je kako za vrlo kratko vrijeme eliminiraju većinu štetnih spojeva

Svjedoci smo kako je danas sve onečišćeniji zrak u atmosferi​, posebice u velikim gradovima gdje prašina, dim, ispušni plinovi automobila i drugi zagađivači utječu na kvalitetu zraka.

To se direktno odražava i na zrak u zatvorenim prostorijama, našim domovima, uredima.

Kada tomu pridodamo cigaretni dim te isparavanja raznih plastičnih masa, formaldehida iz namještaja i svih onih proizvoda koje svakodnevno koristimo, zrak u prostoriji postaje sve, samo ne kvalitetan.

Boravkom u takvim prostorijama ljudi postaju zlovoljni, javljaju se glavobolja, umor, a mnogi su prve simptome alergija osjetili upravo u takvim prostorijama. Navedene simptome još su prije mnogo godina američki liječnici i znanstvenici opisali kao “sindrome bolesne zgrade” (“Sick Building Syndrome”).

Istraživanjima je utvrđeno kako su brojne vrste sobnog bilja za vrlo kratko vrijeme sposobne iz zraka eliminirati većinu štetnih spojeva, npr. benzena ili formaldehida. Rade to tako da štetne spojeve iz zraka pretvaraju u spojeve potrebne za vlastiti rast i razvoj. U tome im pomažu i mikroorganizmi tla do kojih preko korijena dolaze štetni spojevi, a koje potom razgrađuju u spojeve nužne za njihov vlastiti opstanak.

Povećavaju i vlagu

Neke od najpoželjnih biljaka za očuvanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorijama jesu zmajevac (Dracena Marginata), žalosna smokva (Ficus Benjamin), bršljan (Hedera helix), scindapsus (Scindapsus), spatifilum (Spathiphyllum), ili svima dobro znana sobna sablja (Sansevieria trifasciata). Valja spomenuti i kaktuse koji su, barem prema najnovijim istraživanjima, savršeni neutralizatori štetnog zračenja računala, uz koje danas provodimo sve više vremena.

Osim što će pročistiti zrak u prostoriji, pravilno razmještene biljke, isparavanjem će i povisiti količinu vlage u zraku, što je naročito važno u zimskim mjesecima, kada grijanjem smanjujemo postotak zračne vlage. Tako je, prema nekim istraživanjima, skupina od nekoliko lončanica sposobna ovlažiti zrak u prostoriji do te mjere, da postavljanje raznih ovlaživača (po radijatorima i drugim grijaćim tijelima) više nije potrebno.

Kako mnogi liječnici navode, koronavirus teže prodire u organizam ako nam sluznica nosa nije previše isušena, i taj problem možda možemo riješiti upravo s biljkama.

Iz svega naprijed navedenog proizlazi, kako zelenilo nije samo oku ugodna dekoracija našeg doma, već je postalo i bitan čimbenik koji nam svakodnevni život čini kvalitetnijim.

www.posadisam.com

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close