BusinessSlobodna Dalmacija

Oštar pad Wall Streeta na početku godine, ulagači se klone rizika zbog izbora u Georgiji i rasta broja oboljelih od koronavirusa

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači klone rizika zbog predstojećih izbora za Senat u Georgiji i daljnjeg snažnog rasta broja oboljelih od koronavirusa.

Dow Jones skliznuo je 382 boda ili 1,25 posto, na 30.223 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,48 posto, na 3.700 bodova, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 12.698 bodova.

Za Dow Jones i S&P 500 to je bio najveći dnevni pad od kraja listopada, a za Nasdaq indeks od 9. prosinca, pa su sva tri indeksa skliznula na najniže razine u dva tjedna.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne razine, pa se činilo da će se nastaviti trend njihovog snažnog rast iz 2020. godine na krilima golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, ubrzo je na tržištu zavladao oprez, pa se smjer indeksa preokrenuo.

Ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči važnih izbora za Senat u Georgiji, koji će imati presudan utjecaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena.

Georgia u zadnjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu.

A kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, to bi Bidenu olakšalo provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

No, širenje koronavirusa u SAD-u ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od covida-19 premašio 350.000.

„Godinu počinjemo s virusom izvan kontrole. Vjerojatno ćemo godinu završiti s kontrolom nad virusom. No, razdoblje između početka i kraja godine bit će puno neizvjesnosti i vjerojatno ispunjeno čestim padovima na tržištu jer će ulagači reagirati na kratkoročne vijesti”, kaže Brian Reynolds, strateg u tvrtki Reynolds Strategy.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu prošle su godine snažno porasli i dosegnuli najviše razine u povijesti.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

„Ulagači su na točki kada žele predah dok procjene različite stvari koje predstoje u ovoj godini”, kaže Lindsey Bell, direktorica u tvrtki Ally Invest.

Neki su ulagači oprezni i u vezi oporavka gospodarstva, s obzirom na i dalje visoku razinu nezaposlenosti i nedavno uvedene strože restriktivne mjere u nekim saveznim državama, što bi moglo usporiti oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,72 posto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 13.726 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.588 bodova.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close