Slobodna DalmacijaSplit

Osim dr. Željke Karin, pozitivna i dr. Vikica Krolo! Kad su se javno cijepile, nisu znale da su zaražene. S njima je bio i dr. Marko Rađa, on je dobro

Da čovjek ne povjeruje. Dvije liječnice, koje su, za razliku od nekih svojih bolničkih kolega uvijek dostupne novinarima i koje ne biraju, kao oni u bolnici, s kojim novinarom hoće, a s kojim neće razgovarati leže kod svojih kuća “satrane” od Covida – 19.

Da stvar bude interesantnija i nevjerojatnija obje su se isti dan pred kamerama i foto aparatima novinara cijepile na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županija (SDŽ).

Radi se o prim. dr. sc. Željki Karin, ravnateljici “Higijenskog” i dr. Vikici Krolo, liječnici obiteljske medicine i bivšoj predsjednici KOHOM-a.

Jedini od liječnika koji se taj utorak s njima cijepio protiv Covida, čime je htio pokazati i dokazati potrebu za cijepljenjem je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. On se za sada dobro osjeća, odnosno nema nikakve simptome.

– Informaciju da su mi dvije kolegice pozitivne dobio sam u nedjelju, kada je dr. Karin objavila da je pozitivna. Ja sam za sada dobro i nadam se da neću ni dobiti simptome. Na Zavodu gdje smo se cijepili, družili smo se pola sata i ja sam za vrijeme tog našeg druženja stalno imao zaštinu masku “dvojku” na licu.

Te zaštitne maske, koje imaju 95 – postotnu zaštitu od Covida (ostalih pet posto je higijena ruku) nosim svaki dan već nekoliko mjeseci, kada se nalazim u zatvorenim prostorima i s osobama čije prethodno kretanje ne znam, odnosno gdje ne mogu kontrolirati situaciju – kazuje nam dr. Rađa. U prostoriji gdje se snimalo cijepljenje liječnika bile su i novinarske ekipe.

– Mislim da su zaista svi imali zaštitne maske na licu. Ne mogu se sjetiti, jesu li Vikica ili Željka skidale svoje maske, ali mislim da nisu. Dr. Krolo je simptome razvila dan nakon cijepljenja, dok je dr. Karin simptome razvila tri dana nakon cijepljenja.

U trenutku cijepljenja ni jedna ni druga nisu mogle znati da su pozitivne. Vrlo vjerojatno su koronu “uhvatile” vikend prije. Evo, prošlo je od tada već sedam dana, ja nemam nikakve simptome i nadam se da ih neću ni imati u slijedeća dva do tri dana. Ne bojim se, što ima biti bit će, ali mislim da nisam “uhvatio” koronu – rekao nam je dr. Marko Rađa.

Želeći saznati gdje će cijepiti svoje pacijente protiv korone, hoće li to biti u ambulanti posebnog dežurstva ili u njenoj ambulanti (što je trenutačno vrlo aktualno u SDŽ), nazvali smo dr. Krolo, ne znajući, u tom trenutku da je pozitivna.

I ona nam se, kao i u uvijek, iako je već danima ležala od Covida “prikovana” za krevet, javila na telefon.

– Je, eto i mene je uhvatilo. Prije dva dana sam se počela malo bolje osjećati. Fibra je bila velika, boljele su me sve kosti i moram priznati da Covid zaista “obori s nogu”. Ljudi se moraju čuvati – kazala je.

Dvjema liječnicama želimo brz i siguran oporavak, da se što prije vrate na svoja radna mjesta i da kao i uvijek budu dostupne novinarima i svojim pacijentima.

I da na kraju pojasnimo onima koji će sada reći, a bit će takvih – “eto one se cijepile i dobile Covid”. Dakle, dvije liječnice nisu dobile Covid od cijepljenja ili cjepiva, već su ga dobile nekoliko dana prije, a da to nisu ni znale. Cjepivo im samo može pomoći, kao što je i slučaj sa cjepivom protiv gripe, da imaju blaže simptome.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close