Crna kronikaSlobodna Dalmacija

Optužen kuhar ovisnik o drogi koji živi od socijalne pomoći: provalio u škrabicu u crkvi u susjedstvu policijske uprave u Splitu i pokrao lemozinu

Kakva je nevolja natjerala kuhara Petra M. (54) da usred dana ukrade milodar iz crkve u susjedstvu policijske uprave u Splitu možemo pretpostaviti iz činjenice da je evidentirani ovisnik o drogi. U konačnici je zbog 81 kune i 1 eura postao optuženik za kazneno djelo teške krađe jer je do novca došao provaljivanjem u drvenu kutiju.

Da stvar po njega bude gora u svom dosjeu ima već 18 presuda zbog dilanja i krađa. Početkom studenog prošle godine Petar M. je oko 10 sati ušao u crkvu Sv. Obitelji u Sukojišanskoj ulici i metalnom polugom otvorio kutiju u kojoj se prikuplja lemozina.

Uhićen je isto jutro jer ga je snimila nadzorna kamera, a stari je policijski znanac tako da nisu imali problema naći ga. Prilikom ispitivanja odmah je sve priznao.

– Istina je, otvorio sam “škrabicu” koja se nalazi odmah kraj ulaza u crkvu. Nije mi trebala velika snaga jer sam imao metalnu polugu, a kutija je od drva. Novac mi je trebao, a unutra je u papirnatim novčanicama bilo oko 30 kuna, ostalo su bile kovanice. Sve sam skupio – izjavio je.

U crkvi je obavljen i očevid te su nađeni tragovi provale u kutiju, a od Petra je oduzet ukradeni novac, i novčanice i kovanice. Tužiteljstvo za njega traži deset mjeseci zatvora te da plati 400 kuna troškova kaznenog postupka do podizanja optužnice.

Bez obzira na nevelik iznos ukradenog novca traži se bezuvjetni zatvor jer se kuhar, na žalost, pokazao nepopravljivim. Na sudovima u Splitu, Sinju, Šibeniku, Kninu, Omišu i Imotskom je do sada sakupio 18 presuda među kojima su mu određivane kazne i uvjetnog i bezuvjetnog zatvora.

Prvi put je osuđen 1993. godine i to zbog preprodaje heroina, a i ostali postupci su bili zbog zlouporabe opojne droge te krađa i teških krađa. Više puta mu je određeno i liječenje od ovisnosti o drogi. Nezaposlen je i živi od socijalne pomoći u iznosu od 900 do 1.400 kuna mjesečno.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close