AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Opsadno stanje nakon napada u Beču, mediji javljaju o sedam ubijenih osoba. Svjedok: Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja

23:43 – Austrijski kancelar Sebastian Kurz sudjelovao je na kriznom sastanku u austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Premijer Nizozemske Mark Rutte osudio je napad u Austriji, a fransuski prdsjednik Emmanuel Macron objavio je: ‘Mi, Francuzi, dijelimo šok i tugu Austrijanaca nakon napada u Beču.’

23:31 – Kako je objavilo austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova, u napadima je sudjelovalo do deset napadača od kojih su neki još u bijegu.

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u bijelim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem.

23:18 – Policija moli javnost da se suzdrži od špekulativnih objava nepotvrđenog broja žrtava te moli svih da ostanu u svojim domovima i da izbjegavaju javna mjesta.

23:01 – Službeno je zasad potvrđena smrt jednog prolaznika i jednog napadača, dok je u bolnice s ozljedama prebačeno najmanje 15 ljudi, od kojih je sedmero u teškom stanju. Prema neslužbenim informacijama lista Kurier, ubijeno je najmanje sedam ljudi, ali to zasad nije potvrđeno.

Kronen Zeitung ranije je izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge, no policija je ubrzo po dolasku na mjesto događaja objavila da je riječ o lažnoj uzbuni. Isti list je izvijestio i o pucnjavi u bečkoj podzemnoj željeznici, ali o tome zasad nema detaljnijih informacija.

22:39 – Bečka policija službeno potvrdila pucnjavu na šest različitih lokacija, jedna osoba je poginula, a nekoliko, uključujući i policijskog djelatnika, je ozljeđeno. Jedan osumnjičenik je ubijen. 

Meta napada još je uvijek nepoznata.

– Prvo se začulo nešto što je zvučalo kao detonacija. A onda je krenula rafalna paljba. Vidio sam čovjeka kako trči i mahnito puca iz automatskog oružja. Ubrzo se pojavila policija koja je također zatim zapucala – ispričao je jedan svjedok za ORF. Drugi svjedoci govore o najmanje 50 ispaljenih hitaca.

U međuvremenu je Kronen Zeitung izvijestio o talačkoj krizi u jednom restoranu oko dva kilometra udaljenom od sinagoge. Zasad nema informacija o broju talaca, ali Kronen javlja da je u lokal navodno upao jedan napadač naoružan automatskom puškom.

22:17 – Potvrđena je talačka situacija u jednom lokalu u ulici Mariahilferstrasse.

22:12 – Austrijski ministar unutarnjih poslova za ORF TV potvrdio je sumnje u teroristički napad i to da je izveden od strane nekoliko napadača te potvrdio da je jedan napadač uhićen.

21:57 – Austrijski mediji javljaju da je ubijeno sedmero ljudi, Kronen Zeitung izvještava o nekoliko napadača koji su još u bijegu, dok se jedan atentator raznio eksplozivom. Među ubijenima je navodno ustrijeljena i jedna policajka.

Kako je priopćilo ministarstvo unutarnjih poslova, jedan od napadača je mrtav, a drugi je prema nekim informacijama u bijegu dok neki mediji javljaju da je uhićen.

Više Bečana je scene užasa u središtu austrijske prijestolnice, blizu Schwedenplatza, promatralo iz svojih stanova, a mnogi od njih su nemile prizore i snimili.

Neke od tih videa na Twitteru je prenijela Rita Katz, čelnica organizacije SITE, specijalizirane za monitoring terorističkih aktivnosti. Na jednoj se snimci može vidjeti napadača kako drži oružje u ruci, najvjerojatnije kalašnjikov, i puca prema nepoznatoj meti. Objavila je i snimku koja prikazuje ranjavanje policajca.

Bečka policija na svom službenom Twitter profilu na njemačkom, engleskom, češkom, mađarskom, arapskom i prezijskom šalje upozorenja građanima da se suzdrže od objavljivanja fotografija i video zapisa na društvenim mrežama jer to ugrožava i hitne službe i civile te pozivaju građane da izravno s njima podijele sve informacije koje mogu pomoću u rasvjetljavanju događaja.

21:25 – Austrijski mediji javljaju kako je ispred sinagoge došlo do pucnjave i napada bombom. Navodno se jedna osoba raznijela eksplozivnom napravom. Više napadača je u bijegu

Neprovjerene informacije govore o sedam ubijenih osoba, a ranjen je i čuvar ispred sinagoge. Još se ne zna koliko je ranjenih.

PRVA VIJEST

U centru glavnog grada Austrije, Beču, tijekom večeri došlo je do pucnjave ispred sinagoge.

Neslužbeno se doznaje da je ranjen policajac te da je životno ugrožen.

Ispaljeno je navodno više hitaca. Sinagoga je u vrijeme pucnjave već bila zatvorena.

Policija je pokrenula veliku akciju u centru grada.

Ne zna se radi li se o terorističkom napadu.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close