Life Style

Oprečna istraživanja: Hoće li posljedica pandemije biti baby boom ili manje poroda?

U većini se Europskih zemalja još od ožujka živi pod nekakvim mjerama i restrikcijama, a izlaženje vani zadnjih je mjeseci većina  u borbi protiv širenja koronavirusa svela na minimum.

U tim su uvjetima neki parovi dio svog slobodnog vremena odlučili iskoristiti za proširenje obitelji i pravljenje djece, a portal Mumsnet istražio je utječe li i kako pandemija na trudnoće među Britankama.

Istraživanje je pokazalo da čak trećina trudnica smatra da je pandemija u velikoj mjeri utjecala na njihovu odluku da pokušaju stvoriti novi život. Drugih je 30 posto reklo da su im pandemija i mjere ‘naprosto osigurali više slobodnog vremena kod kuće sa partnerom’, dok oko 30 posto kaže i da ih je ‘korona kriza potaknula da preispitaju što im je zaista bitno u životu’ 

– Veseli me što će nešto dobro proizaći iz ove grozne godine – komentirala je nove zaključke osnivačica portala Mumsnet Justine Roberts.
trudnoća | Autor : Grgo Jelavić/Pixsell

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell


– Kapa dolje svima koji su sad odlučili napraviti dijete, nakon što su možda više nego ikad morali vremena posvetiti djeci koju već imaju, zbog zatvorenih škola i vrtića – dodala je.

No, dok je objavljeno ovo istraživanje portala Mumsnet, objavljeno je i jedno talijansko istraživanje čiji nalazi govore posve suprotno – da pandemija koronavirusa neće izazvati baby boom, već niže stope poroda. 

Istraživači sa Sveučilišta Bocconi u Milanu kažu tako da se zbog financijskog opterećenja koje je pandemija stvorila mnoge obitelji odluče ipak ne širiti, pogotovo zato što ljudi sad ‘preko noći’ ostaju bez posla i primanja.

Drugi su razlozi, kaže talijansko istraživanje, zatvaranje škola i strah od rađanja u izolaciji.

Odojak-to-go? I friška teletina ispod peke? Nije čudno što se odmah stvorio toliki red


Zagreb: U Laništu otvoren jedinstven dućan “Odojak to go”

– Često čujemo da će pandemija rezultirati baby boomom, jer su parovi više skupa, no mi smo skloniji vjerovati da nas očekuje scenarij od nakon španjolske gripe 1918. godine, kada je broj rođenih drastično opao – rekli su sa Sveučilišta Bocconi. 

Slično je pokazala i studija Guttmacher Instituta u SAD-u u kojoj se vidi da 34 posto Amerikanki trudnoću odgađa ili se odluče na manje djece kao izravan rezultat Covid-19 pandemije.

Šaljete li još uvijek čestitke za blagdane? Pogledajte kakve starinske čestitke darujemo uz Večernji list 13. prosinca! Baš kao nekada…VEČERNJI TV
Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavku


Štednja


ULAGANJE U FINANCIJSKU PISMENOST MLADIH
S koliko godina i na koji način s djecom razgovarati o financijama?


Paradoks romske nacionalne manjine


Integracija Roma
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvuShow More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close