Slobodna DalmacijaSplit

Opara: Grad neće pomagati sezonskim obrtima i tvrtkama! Najavio je proširenje štekata tijekom Adventa, razmatra i ideju o besplatnom parkingu u centru

Nakon što je Udruženje ugostitelja Split zatražilo od gradonačelnika i gradskih vijećnika da im se ispuni niz zahtjeva zbog pada prometa uzrokovanog koronavirusom, u četvrtak je održan sastanak u Banovini. Sastanku su uz gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i predstavnike gradskih službi, nazočili Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja, Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split te Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split.

Podsjetimo, od gradskih vlasti Udruženje je zahtijevalo ukidanje poreza na potrošnju, sniženje naknade za štekate, komunalnu naknadu i usluge gradskih komunalnih tvrtki za razdoblje od 1. rujna 2020. do 30. lipnja 2021. godine u iznosu od 70 posto, nastavak mjera za zakup gradskih prostora do kraja lipnja iduće godine, besplatno korištenje vanjskih šankova, dozvolu za širenje štekata u periodu Adventa, ali i za razdoblje do 30. rujna 2021. godine te besplatan parking u centru za sve građane do kraja travnja iduće godine.

Sastanke su splitski ugostitelji u Banovini imali već tijekom ožujka, istaknuo je Joze Tomaš.

– Sastanke smo počeli sazivati za vrijeme “lockdowna”, a prvi smo imali 19. ožujka. Definirali smo zahtjeve ugostitelja i vjerujemo da će na idućem Gradskom vijeću biti donešene određene mjere kako bi ugostitelji i ostali obrtnici što lakše izašli iz ove velike krize – kazao je.

Vilim Bujević je naglasio da je cilj ugostitelja i drugih obrtnika naći način za opstanak, a da se pritom ne ugrozi proračun.

– Pokušat ćemo pojačati gospodarsku aktivnost sa ciljem zbog kojeg i postojimo kao obrtnici, da pokušamo postići bolje uvjete za rad. Ugroženi su svi, od taksista, frizera, fotografa, urara, postolara…

Gospodarska aktivnost je drastično smanjena. Medijski su najviše spominjani frizeri i ugostitelji, ali skrenuo bih pažnju na naše taksiste koji godinama imaju probleme. Zakoni će se morati mijenjati kako bi ljudima koji tu žive i rade omogućili da prežive – kazao je Bujević i izrazio nadu da će u suradnji s Gradom doći do zajedničkih rješenja.

Predstavnica Udruženja ugostitelja Jelena Tabak je komentirala zahtjeve koje su uputili gradskoj vlasti. Besplatni parking za građane zatražili su, kazala je, kako bi se što lakše nosili s konkurencijom trgovačkih centara.

– Način života se promijenio, nisu ugostitelji protjerali ljude iz centra grada, već je građanima lakše doći u trgovački centar nego u grad. Želimo ljude vratiti u centar, što smo pokazali svojom ponudom i prije perioda krize. Imali smo menije u tri, četiri slijeda za 100 kuna i prije korone, a sad pogotovo – kazala je. Napomenula je da ugostitelji imaju jako veliku stopu oporezivanja.

– Preko 50 posto našeg proizvoda ide na davanja državi i lokalnoj samoupravi, teško nam je s takvim računicama ići naprijed – zaključila je Tabak.

Na pitanje novinara hoće li smanjiti cijenu ponude, ukoliko Grad ispuni neki od njihovih zahtjeva, poput ukidanja poreza na potrošnju i sniženja cijene štekata i komunalnih usluga, kazala je da to ovisi o dobavljačima i cijenama koje oni ponude ugostiteljima.

Krstulović Opara je naglasio da unatoč tome što su najglasnijji, ugostitelji nisu jedini pogođeni koronakrizom, a Grad je već izdvojio više od 70 milijuna kuna izravne pomoći najugroženijima.

– Danas smo saslušali sve prijedloge udruge obrtnika i ugostitelja i strukovnog udruženja Hrvatske gospodarske komore. Ono što je u mojoj nadležnosti ću donijeti odmah, prvenstveno za adventsko razdoblje ću donijeti izmjene koje će omogućiti, sukladno prostornim mogućnostima, aktivnosti unutar štekata i proširenje nekih od njih.

Isto tako ću predložiti trgovačkim poduzećima da redefiniraju cijene prema davateljima usluga u obrtništvu i ugostiteljstvu. Sve ostale mjere, koje su bile navođene i kroz medije, ćemo raspraviti među našim službama i uputiti Gradskom vijeću.

Grad je sve do 1. listopada pomagao obrtnicima, ugostiteljima i drugim građanima s cijelim nizom mjera, a to će činiti i dalje. Sad je pravo vrijeme za podvlačenje crte, konstatiranje bilanci u svim djelatnostima, kvalitetne analize, nakon čega ćemo, zadržavajući likvidnost gradskog proračuna, Gradskom vijeću predložiti niz mjera za one koji zapošljavaju i bore se za svoje zaposlenike – kazao je.

Naglasio je da Grad neće pomagati onim obrtima i tvrtkama koje rade samo sezonski. Na upit novinara koliko ima takvih ugostitelja, nije znao odgovoriti, baš kao ni predstavnica Udruženja Jelena Tabak.

Gradonačelnik je komentirao i mogućnost da se građanima omogući besplatan parking u centru grada do travnja iduće godine, a naglasio je da ne bi bilo zgorega da to postane praksa tijekom zimskih mjeseci.

– Raspravit ćemo to sa “Split parkingom”. Ovakva mjera koja bi se odnosila isključivo na građane Splita je iskrivljena. Tko će biti taj koji će spriječiti osobu iz Solina ili Zagreba da uđu na taj parking?

Namjera je dobra i raspravit ćemo o toj inicijativi, smatram da je to vrijedan doprinos oživljavanju centra grada, ne samo u Covid krizi – zaključio je poteštat.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close