Life Style

Olakšajte si održavanje doma: Evo koliko često treba čistiti prozore, vrata, kupaonicu…

Svatko ima neku svoju rutinu čišćenja i metode kojima održava svoj dom urednim, ali ponekad, u želji da sve bude čisto ljudi pretjeruju i posvećuju pažnju nekim stvarima koje ne treba toliko često čistiti. Nerijetko i zanemaruju neke sitne stvari koje bi trebalo svakodnevno održavati.

Slijedite ove smjernice i po njima napravite plan za čišćenje ovisno o broju ukućana, kako biste uštedjeli vrijeme, ali i energiju.

Kako prenosi Reader’s Digest, svakog dana trebalo bi prvo složiti krevete, a zatim oprati zahodsku školjku i tuš kabinu nakon svakog tuširanja kako se ne bi nakupljao kamenac. Zatim se usmjerite na kuhinju: izbacite smeće iz kante ako je ostalo od dana prije, operite posuđe koje se koristilo za doručak, obrišite kuhinjske površine i prebrišite lagano štednjak. Sve stvari koje su se koristile tijekom jutarnjeg spremanja vratite na mjesto.

Posteljinu i ručnike promijenite jednom tjedno, a zatim obrišite prašinu i prođite cijelu kuću usisavačem. Temeljito očistite kupaonicu, dakle kadu ili tuš kabinu, umivaonik, čaše u kojima su četkice za zube i pasta. Operite rublje koje se nosilo taj tjedan.

Mlada majka otkrila odličan trik slaganja posteljine: Zauzima manje mjesta u ormaru!

Jednom mjesečno uzmite si cijeli dan za čišćenje. Operite prozore, obrišite rolete, pomaknite velike komade namještaja i usisajte ispod njih, operite perilicu posuđa. Malo se posvetite i onome oko kuće ili stana – operite otirač za noge, uredite vrt i pospremite garažu.

Neke stvari dovoljno je čistiti svaka tri mjeseca. Uzmite jedan ili dva dana i napravite sljedeće: Provjerite stropove i uklonite paučinu ako se nakupila. Očistite filtere na klima uređaju. Temeljito operite pećnicu i ispolirajte drveni namještaj.

Dva puta godišnje potrebno je malo više truda i vremena uložiti i očistiti neke veće stvari. Usisajte madrace, a pokrivače i jastuke koje ste koristili jednu sezonu operite. Izvadite sve iz hladnjaka i zamrzivača i temeljito očistite unutrašnjost. Napravite veliko spremanje u podrumu ili na tavanu i bacite stvari koje dugo niste koristili.

Okvire prozora i vrata možda pređete krpom često, ali nema potrebe – dovoljno je to napraviti jednom godišnje, baš kao i očistiti tapecirani namještaj, žljebove, obrisati žarulje, oprati tepihe i zavjese i prebrisati lustere.
Mastercard

Neprocjenjivo
Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdraviČari zagrebačke jeseni

Užitak za sva osjetila
Čari zagrebačke jeseni – raskošna priroda, najukusniji plodovi i beskrajna šumska prostranstva

jednostavno je
Ostala zgrožena prljavštinom na svojoj narukvici pa podijelila trik za čišćenje: ‘Ovo je sjajno’

Brzo i lako
Riješite se neugodnih mirisa iz madraca i tepiha: Trebaju vam samo dva prirodna sastojkaShow More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close