BusinessVečernji list

Od ugradnje računala u auto zbog glazbe do Porschea

Mama me naučila voziti automobil sa samo 15 godina. Uvijek ispriča priču o tome kako mi je trebalo više dana da naučim voziti bicikl – s druge strane, trebalo mi je samo nekoliko minuta da naučim voziti automobil. Oduvijek sam volio automobile, motocikle i zapravo sve na kotačima. Ima nešto lijepo u zajedničkoj prirodi inženjerstva, dizajna i strasti koje automobili okupljaju na jednom mjestu. I nijedna marka automobila na svijetu to ne čini bolje od Porschea.Infinum
Suradnja s Porscheom donijet će nam rast, ali tvrtku nećemo prodavatiTako je pokretanje nove tvrtke i sklopljeni posao s novim partnerima Porsche Digitalom najavio Tomislav Car, suvlasnik i glavni izvršni direktor Infinuma, koji je ove godine na listi nominiranih gospodarstvenika za nagradu Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Infinum uspješno posluje u IT sektoru već petnaest godina, a posljednji pothvat, odnosno pokretanje nove kompanije doveo ga je na listu kandidata.

Naime, Infinum, hrvatska tvrtka za dizajn i razvoj softvera, i Porsche Digital, podružnica njemačkog proizvođača sportskih automobila Porschea, pokrenuli su u rujnu novu kompaniju – Porsche Digital Croatia. Riječ je o razvojnom centru za digitalne tehnologije u kojem će, kako je najavljeno, u iduće tri godine biti zaposleno sto stručnjaka koji će raditi na dizajnu i razvoju softvera, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, razvijajući proizvode i usluge koji unapređuju digitalni ekosustav.

Spojio ih Mate Rimac

U novoj kompaniji partneri Infinum i Porsche Digital imaju jednake vlasničke udjele, a prema poslovnim planovima, u tvrtku i razvoj proizvoda uložit će se 10 milijuna eura.
Infinum i Porsche


PARTNERSTVO INFINUMA I PORSCHEA
Hrvatska tvrtka kreirat će digitalne servise za Porsche! Sada traže zaposlenike– Tržište automobilske industrije progresivno se prilagođava novim tehnologijama i poslovnim modelima pa će oni koji danas izazivaju promjene dugoročno oblikovati digitalno tržište – izjavio je pri predstavljanju Tomislav Car, glavni direktor Infinuma, objašnjavajući kako će razvijati proizvode u dva glavna smjera: jedan dio odnosi se na digitalne proizvode kojima će se koristiti kupci i potencijalni kupci automobila, a drugi dio bit će vezan za proizvodne i druge unutarnje procese.

Istodobno, Infinum će nastaviti razvijati digitalne proizvode za klijente. S čelnicima Porsche Digitala, koji ima urede u cijelom svijetu, infinumovci su stupili u kontakt preko Mate Rimca. Kako je rekao Car, vrlo brzo su “kliknuli” i shvatili da slično razmišljaju o tehnologiji i poslu.

– Nadam se da će naša suradnja donijeti znanje iz Njemačke koje možda još nemamo i da ćemo zajedno nastaviti razvijati takav ekosustav u Hrvatskoj – smatra Car. Tomislav Car, inače, osnovao je Infinum još za studentskih dana, prije petnaest godina. Početke je opisao na svojim stranicama još 2012. godine.
'infinium'


Samsungov natječaj
Infinum za najbolju ‘bada’ aplikaciju osvojio 100.000 dolara– Moj kolega i suosnivač Infinuma Matej Špoler i ja upoznali smo se u srednjoj školi u Karlovcu. Obojica smo voljeli stvarati nove stvari, koje su igrom slučaja bile vezane za tehnologiju. Bilo je tu svega, od softvera za PC, mobitele i web pa do pomalo avangardnih projekata. Sjećam se kada je Matej za svoje računalo izgradio vodeno hlađenje kako bi optimizirao proces hlađenja računala, a ja sam u prtljažnik svojeg prvog automobila ugradio računalo da uvijek imam veliku kolekciju glazbe sa sobom.

Rast od 40 posto

Od tada do danas Infinum je narastao na 280 zaposlenika i suradnika u desetak zemalja. Većinom rade za zapadna tržišta, a njihovi su klijenti globalne tvrtke iz cijelog svijeta. Prošle su godine na razini Grupe konsolidirano imali 82 milijuna kuna prihoda, a ove godine očekuju da će imati stotinjak milijuna kuna prihoda i oko 300 zaposlenika.

Prosječni godišnji rast posljednjih pet godina bio im je 40-ak posto. Infinumovo poslovanje i sva ulaganja u koja su ulazili financirali su isključivo iz reinvestirane dobiti. Suvlasnici Infinum grupe uz dvojac osnivača su i Nikola Kapraljević Nixa i Josip Bišćan, koji će usto biti upravljački tim nove tvrtke Porsche Digital Croatia.Financial Times
Rimac Automobili, Nanobit i Infinum na listi najbrže rastućihKada se govori o drugim tvrtkama u kojima je vlasnik Tomislav Car, uvijek ističe CircuitMess koji je pokrenuo s Albertom Gajšakom. O motivima koji ga pokreću Tomislav Car voli reći da mu je glavna želja i izazov stvoriti nešto novo, neovisno o tome je li riječ o proizvodu ili pokretanju tvrtke. Za sada, govori Car, ne razmišljaju o prodaji Infinuma iako imaju ponuda.
Zaprati kanal Večernjeg | Autor :


Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close