KulturaSlobodna Dalmacija

Od Domovinskog rata do (post)tranzicijskog kriminala teme su koje ispisuju nagrađivani prozaici Cvetnić, Gregur, i Pavičić unutar projekta BEK

U vremenima u kojima boravak doma nije najgora a možda je i jedina opcija, online projekt Društva za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) kao što je onaj pod nazivom Besplatne elektroničke knjige (BEK) živi svijetle dane.

Međutim, projekt BEK reputaciju je izgradio puno prije pandemije i do sada ima više od stotinu objavljenih proznih naslova. Tom kontigentu ovih su se dana pridružili još tri koja potpisuju Ratko Cvetnić, Marko Gregur i Jurica Pavičić

Posrijedi su definitovno friški aduti jer autori sva tri prozna naslova nagrađivani su suvremeni hrvatski prozaici. Roman “Kratki izlet” Ratka Cvetnića nagrađen je Gjalskim te se i danas smatra jednom od najboljih proza o Domovinskom ratu; zbirka priča “Divan dan za Drinkopoly” Marka Gregura još za rukopis je nagrađen Prozakom, a roman “Minuta 88” potpisuje višestruko nagrađivani pisac, scenarist i novinar Jurica Pavičić. S novim je naslovima od 265 objavljenih čitateljima dostupno njih 231.

Romanom “Kratki izlet” Ratko Cvetnić 1997. godine postao je nešto poput književne senzacije. Zapisima u kojima opisuje svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu na južnom bojištu, od kolovoza 1992. do rujna 1993. godine, izazvao je veliki interes čitatelja, a ti su mu zapisi donijeli i prestižnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo.

“Kratki izlet” sadrži gomilu anegdota s bojišta, stvari viđenih ili načutih, razmišljanja o ratnoj Hrvatskoj, kao i obilje vrhunskog humora i ironije. Osim što je zabavna i uvjerljiva, knjiga je uspjela izbjeći klopku u koju je upala većina sličnih djela u Hrvatskoj – nije nimalo patetična i do danas se smatra jednom od najboljih proza o ratu u Hrvatskoj.

Četiri najraširenija formata

U vremenima u kojima nas zanimaju samo krajnosti, tj. s jedne strane svijet bogatih i slavnih za kojim čeznemo, a s druge strane svijet siromašnih i poniženih nad kojim žalujemo ili ga perverzno volimo zbog toga što svjedoči da postoje i gori od nas, Marko Gregur u svojim pričama okupljenim u zbirci “Divan dan za Drinkopoly” pozornost posvećuje ljudima koji nisu ni na društvenom vrhu ni na dnu (iako su bliže drugom) pokazujući kako i njihove sudbine itekako mogu biti zanimljive i važne.

Priče su to lišene velikih gesta, pametovanja i senzacionalizma kojih su prepuni masovni mediji što uvelike oblikuju ono što bismo trebali zvati suvremenim ukusom.

Jurica Pavičić u romanu “Minuta 88” govori o urušavanju temeljnih moralnih vrijednosti u našem društvu; on kroz zanimljivu priču na angažiran kritički način govori i o socijalnoj nepravdi koju donosi naš divlji kapitalizam nagrizajući i stabilnost obitelji i samopoštovanje pojedinca.

Pomalo paradoksalno za pisca krimića i trilera, Pavičić se iskazuje piscem kojemu je svojstvena jaka moralistička gestualnost, ističe Velimir Visković u svom osvrtu na roman.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close