Slobodna DalmacijaSplit

Od 40 prijavljenih na natječaj za stomatologa u ambulanti na Mertojaku, primljena nećakinja dr. Karin! Dr. Rađa: Za tu vezu sam doznao prije dva dana

Hrvatskom caruje nepotizam, te je već i zabava pratiti natječaje za prijem u državne i lokalne službe, ustanove i tvrtke, pa prognozirati čiji će sada sin, kći, brat, sestra, nevjesta, nećak, rođak… dobiti posao!

Nakon objave kako se traži novi djelatnik, a još ako se radi o zaposlenju na neodređeno vrijeme, u pravilu svi znaju tko će to mjesto i dobiti jer se brojnim natječajima “cilja” na određenu osobu.

Prema neslužbenim, ali provjerenim informacijama, takav scenarij odvija se i u slučaju pet radnih mjesta u županijskom Domu zdravlja.

Regionalnoj zdravstvenoj ustanovi potrebna su dva doktora dentalne medicine za Split i Jelsu, doktor medicine za ordinaciju u Srijanima, te liječnik specijalist i prvostupnica sestrinstva za posao u našem gradu.

Za sve ponuđeno, gdje se kandidati biraju po “osobnom odabiru poslodavca”, pristiglo je po nekoliko prijava, dok je samo za stomatologa koji bi radio u ordinaciji na Mertojaku stiglo više od 40 prijava!

– I naravno, svi smo prije objave natječaja 14. listopada znali kako se to mjesto čuva za doktoricu Miju Bašić-Franić, kći županijskog vijećnika Klementa Bašića iz redova HNS-a i poslovnog partnera Ivana Vrdoljaka, bivšeg čelnika te stranke s kojim gradi zgrade po Žnjanu, ujedno i nećakinju Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, također županijske ustanove – tvrde ljutiti kandidati koji su također imali sve uvjete za ovo radno mjesto, no očito ne i dobre političke “veze”.

Svi oni žele raditi u županijskoj instituciji, jer neće imati problema oko plaćanja najamnine za poslovni prostor, uredno se koriste godišnji odmori, zamjene su osigurane, nema troškova vođenja knjigovodstva…

Benefiti su razni u usporedbi s privatnim ordinacijama, pa je i “navala” na upražnjena mjesta logična. Još ako ne morate raditi izvan mjesta stanovanja, eto jagme za takvo radno mjesto!

– Među kandidatima za ordinaciju na Mertojaku nalazi se dosta liječnika koji već godinama rade kao zamjene u Domu zdravlja, upoznati su s radom u tom sustavu, te ih godinama zovu na zamjene i očito su onda zadovoljni i njihovim radom. No očito ne dovoljno da ih i zaposle za stalno, već primaju liječnicu koja trenutačno radi u privatnoj ordinaciji.

Istovremeno, dosta stomatologa je na Zavodu za zapošljavanje. I još u natječaju stave kako “radno iskustvo nije važno” – pitaju se naši sugovornici, otkrivajući nam kako su Domu zdravlja za stomatologa u Jelsi stigle samo četiri prijave, jer odlazak na otok onima s “političkom vezom” nije primamljiv iako je i taj angažman na neodređeno vrijeme.

Tko je donio odluku o zaposlenju kćeri vijećnika u parlamentu Županije koja je osnivač i vlasnik Doma zdravlja? To smo pitalo ravnatelja dr. Marka Rađu.

– Na konkretno radno mjesto je primljena doktorica koja ima četiri i pol godine radnog iskustva, od čega jednim dijelom i u Domu zdravlja. Izbor između prijavljenih kandidata radim uz konzultacije s našom pravnom službom i voditeljicama odjela Doma zdravlja.

Pri izboru se nismo bavili rodbinskim vezama pojedinih kandidata, koje sam postao svjestan tek prije dva dana, i u ovom natječaju i u drugim natječajima koje naša ustanova oglašava – kaže prvi čovjek županijske zdravstvene ustanove te dodaje:

– Ovo je prvi natječaj zdravstvenih radnika s ovolikim brojem zainteresiranih kandidata, te će Dom zdravlja u buduće slične postupke uvrstiti testiranje potencijalnih kandidata, kao što je već napravljeno kod nezdravstvenih radnika, gdje se unaprijed znalo za mogućnost prijave većeg broja ljudi, i na takav način napraviti izlučne kriterije za odabir najboljeg kandidata. Nažalost, u ovom konkretnom natječaju nije bila najavljena mogućnost testiranja, te je nismo mogli ni provesti.

Pravila natječaja: Radno iskustvo nije važno

Za radno mjesto doktora dentalne medicine u Splitu, specificirane su ove stavke u natječaju: visoka stručna sprema, radno iskustvo nije važno, radi se o upražnjenom poslu na neodređeno vrijeme, uz prednost zapošljavanja osoba s invaliditetom, radno mjesto Split i to na jednom mjestu, nema smještaja, ali ima cijele naknade za prijevoz, uz puno radno vrijeme rada u dvije smjene, dok je odabir kandidata – osobni odabir poslodavca!

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close