TehnologijaVečernji list

Objavljeni prvi statistički podaci nakon zabrane tvitanja Trumpu: Lažne vijesti pale za čak 73 posto

Zabrane Trumpu da pristupi Twitteru, Facebooku i drugim društvenim mrežama su bile kontroverzne i i dvojbene, ali čini se da su bile učinkovite u postizanju suzbijanja dezinformacija.

Prema istraživačkoj tvrtki Zignal Labs, kako je izvijestio Washington Post, internetske dezinformacije o izbornoj prijevari pale su za 73 posto nakon zabrane Trumpu. Prema izvješću koje pokriva razdoblje od 9. do 15. siječnja razgovori o izbornim prijevarama pali su s 2,5 milijuna spominjanja na 688 000.
U.S. President Donald Trump holds a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress in Washington


ZADNJI POTEZI
Trump će izdati oko 100 pomilovanja: Među njima poznatom reperu, ali ne i svom odvjetnikuKorištenje hashtagova povezanih s neredom u Capitolu znatno se umanjilo. #FightforTrump pao je za 95 posto. #HoldTheLine i “March for Trump” pali su za 95 posto.

Popularni hashtagovi i spominjanje QAnona također padaju, premda se spominjanje teorije zavjere i vođe nazvanog ”Q” povećalo za 15 posto. Ovo drugo nije nužno zbog Trumpove podrške; to se može objasniti povećanim teoretiziranjem nakon pobune.

Organizacija Media Matters for America otkrila je da je manje ljudi dijelilo i klikalo sadržaj s desnih političkih Facebook stranica nakon zabrane.

Prijašnja istraživanja sugerirala su da su Trumpove tweetove retvitali njegovi pristaše bez obzira na njihov sadržaj, dajući mu golemu moć u moderiranju razgovora među njegovom publikom.
Demonstrations ahead of Biden's inauguration in U.S.


INAUGURACIJU OSIGURAVA 25.000 VOJNIKA
U Washington poslali više vojnika nego na Bliski istok: Umjesto proslave barikade i strahSlično tome, studija objavljena u listopadu pokazala je da je samo 20 računa, uključujući Trumpov, odgovorno za petinu pogrešnih informacija o glasovanju i glasovanjima putem pošte.

Naravno, tjedan dana je vrlo kratko vrijeme i ne može se reći hoće li to imati dugoročne posljedice. Također se ne može potpuno predvidjeti kako su se spominjanja na društvenim mrežama mogla odvijati da Trumpu nije bilo o zabranjeno tvitanje i postovi na Facebooku te ostalim mrežama.

Ipak, za sada se čini da je uklanjanje Trumpa s platformi djelovalo na smanjenje dezinformacija. Trumpovih će sljedbenika gotovo sigurno biti manje premda se korisnici okreću nekim novim mrežama koje poduzimaju malo ili nimalo u borbi protiv dezinformacija.

VIDEO: Masovne provjere prije Bidenove inauguracije: Oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde slijeva se u Washington

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close