AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Obersnel poručio Plenkoviću: U Rijeci nema ni rasizma ni fašizma u modelu u kojem ga prikazujete, vi imate osobni problem s našim gradom

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u ponedjeljak je napisao da pogrešna objava jednog ugostitelja na društvenim mrežama, koju je relevantna politika već osudila, “nije nešto za što se očekuje premijerova reakcija kakvu je pokazao danas”.

Obersnel je reagirao na današnju izjavu Plenkovića o slučaju ugostitelja iz Rijeke koji je poručio članovima HDZ-a da nisu dobrodošli u njegov lokal. 

“Da je gospodin iz ta ‘Tri majmuna’ rekao: U kafić ne mogu Srbi, ne smiju doći Židovi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci – digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala od toga. Ali, ako se kaže ne mogu doći HDZ-ovci – to je ništa. Čak se traže opravdanja – pa to je ok…”, prokomentirao je Plenković i zaključio :”To se zove diskriminacija, rasizam, a idući korak je fašizam”.

“U Rijeci nema ni rasizma ni fašizma u modelu u kojem ga Vi prikazujete”, istaknuo je Obersnel.

Gradonačelnik je naglasio da je odmah po toj spornoj objavi ugostitelja reagirao i pozvao sve na smirivanje strasti te “jasno i glasno rekao da ne odobravam da se građani po bilo kojoj osnovi dijele na „dobro došle“ i one koji „nisu dobro došli“ – igdje”. Obersnel je naveo da su se strasti u Rijeci smirile, te da to tu više nije tema. 

“Ali iz nekog, samo Vama poznatog razloga Vi danas, čak deset dana kasnije, te strasti ponovo otvarate, napadate novinare, koristite teške riječi i prijetite. Ovako oštru reakciju s Vaše strane ne pamtim otkad ste premijer!”, navodi u otvorenom pismu Obersnel.

‘Vi osobno imate problem s Rijekom’

“Problem koji Vi osobno imate s Rijekom ja ne razumijem. Samo vidim da naš grad neprimjereno prozivate još jednom i ne želim Vam ostati dužan”, istaknuo je u  nastavku pisma.

Obernel tvrdi da je Plenković u svibnju prošle godine javno pozivao policiju i DORH vezano uz postupak javne nabave opreme za svečano otvorenje godine Europske prijestolnice kulture, a kaznena prijava o tom pitanju je u potpunosti odbačena.

“Što da pomislimo u Rijeci osim da ste pozivali da se pred parlamentarne izbore namještaju afere i istražni procesi kako biste oblatili ovaj grad?”, ističe gradonačelnik Rijeke.

 Obersnel je napisao i da  premijer nije reagirao na “poruke izrazite mržnje i nacionalne nesnošljivosti prema umjetniku koji je svojim umjetničkim radom obilježio povratak Rijeke iz ruku fašističke Italije u maticu Hrvatsku, te obilježio stradanje 2800 partizana u bitci za Rijeku” te na “okupljanje crnokošuljaša u Rijeci sljedećeg dana koji su hodali gradom s nagrđenom hrvatskom zastavom i pokušavali uništiti gradsku imovinu”.

“Izgleda da vam je taj fašizam“ prihvatljiv”, ocijenio je  Obersnel.

Riječ je o slučaju postavljanja instalacije, velike zvijezde petokratke na neboder u središtu Rijeke umjetnika Nemanje Cvijanovića.

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio da su u tom tjednu, nakon postavljanja instalacije, dvoje ministara odbili doći u Rijeku na ranije dogovarane obaveze i potpisivanja ugovora i time “poslali više nego jasnu poruku koji stav zastupate spram umjetničke instalacije koja je obilježila za Rijeku najvažniji trenutak antifašističke povijesti”.

“Nemojte, molim Vas, sada vapiti i urlati na temu „fašizma riječkog ugostitelja“ jer je svima u Rijeci do sada već posve jasno da je njegova poruka bila skroz neprimjeren izraz nemoći i revolta. Relevantna riječka politika je tu poruku ugostitelja osudila i za nas je priča o kafiću – završena”, zaključio je Obersnel.

Pravobraniteljica o slučaju: To može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da biranje gostiju kafića prema političkoj opciji kojoj su naklonjeni može predstavljati diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja koja je zabranjena Ustavom i zakonom, a u slučaju kafića iz Rijeke pokrenula je ispitni postupak.

„Poruka građanima da, ako su naklonjeni određenoj  političkoj opciji, nisu dobrodošli kao gosti kafića, može se smatrati diskriminacijom temeljem političkog uvjerenja. Time se ovu skupinu stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge građane, samo zbog njihovih političkih afiniteta“, ističe Lora Vidović.

Iako ne spominje konkretan kafić, jasno je kako se referira na riječki kafić Three Monkeys iz kojeg su prije desetak dana, nezadovoljni potezima vlade i stožera, poručili da HDZ-ovci u njemu nisu dobrodošli.

Pravobraniteljica navodi kako je tim povodom pokrenula ispitni postupak i od vlasnika kafića zatražila očitovanje, uključujući i je li o poruci dodatno komunicirao sa svojim zaposlenicima.

„Tražili smo i informacije o prijetnjama za koje je naknadno naveo da zaposlenici primaju te je li o tome obavijestio policiju“, navela je pravobraniteljica.

Napominje da je legitimno pravo svakog građanina izražavati svoj stav i neslaganje s bilo čijim političkim stavovima, ali i naglašava da takvo izražavanje ne smije predstavljati diskriminatorno ponašanje, govor mržnje ili drugi zabranjeni oblik govora.

„Pri tom, konačnu odluku o tome je li u konkretnom slučaju riječ o diskriminaciji ili ne može odlučiti samo sud“, precizirala je.
Navela je i što o takvim slučajevima kaže sudska praksa.  

Čak i ako bi u praksi isti taj kafić redovito posluživao i goste za koje se vlasnik izrazio da nisu poželjni, već i sama takva javno objavljena poruka ima odvraćajući učinak na moguće goste pripadnike ili simpatizere navedene političke opcije. Tako je presudio i Sud EU u slučaju Feryn, kada je vlasnik belgijske kompanije izjavio da se niti jedan „imigrant“ kod njega neće zaposliti, podsjetila je.

„Također, Vrhovni sud RH u jednom je slučaju naložio tuženiku da se putem medija ispriča radi davanja izjava kojima je diskriminirao osobe iste spolne orijentacije, navodeći kako homoseksualci ne bi igrali u njegovoj nogometnoj reprezentaciji. U istoj presudi Sud je jasno istaknuo kako verbalno priopćenje, u kontekstu ustavnog jamstva na slobodu mišljenja i izražavanja, može ugroziti zaštićene vrijednosti drugih osoba te može predstavljati diskriminaciju“, priopćila je pučka pravobraniteljica.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close