KulturaVečernji list

Novootkrivene muhe i pauci imena su dobili po Marvelovim strip junacima

Iz australske Nacionalne agencije za znanost (Csiro) kažu da su prošle godine nadjenuli imena 165 novih vrsta insekata, biljaka, ptica i riba, a brojni među njima nazvani su po likovima iz Marvelovih stripova, pa tako odnedavno postoje Thor, Loki i Deadpool.


“histerične mašine”
U Rijeku stižu roboti koji oživljavaju u blizini ljudi i ponašaju se kao živa bićaMuha Deadpool je ubojica čije šare na stražnjem dijelu tijela podsjećaju na masku istoimenog lika iz Marvelova stripa”, rekao je entomolog iz Csira, Bryan Lessard.

U čast pokojnome Stanu Leeju, koji je 1961. stvorio Fantastičnu četvorku iz jednog od naznačajnijih stripova tvrtke Marvel Comics’ te potom osmislio Spider-Mana i Hulka, znanstvenici su muhi s bijelim brkovima nadjenuli ime po njemu, objavio je Csiro.

Loki, gospodar nepodopština koji se pojavljuje u seriji Marvel Cinematic Universe, američkoj medijskoj franšizi, najveći je negativac.


nova sezona Crno-bijelog svijeta
U hit-seriji gledat ćemo Černobil, trijumf Cibone, ali i priču radijske legende koji se naciji autao u eteruI premda se izbor imena za neku novu biljnu ili životinjsku vrstu može činiti zabavnim, stručnjakinja za pčele i ose, Juanita Rodriguez kaže da je taj posao od velikog značaja i za naš svakodnevni život.

“Otkrili smo novu vrstu osolikih pauka koje ovog ljeta pronalazimo samo na područjima koja nisu zahvatili požari niskog raslinja, pa ćemo uspjeti pratiti njihov oporavak”, rekla je Rodriguez, dodavši da bi otrov što ga proizvodi ovaj insekt mogao biti koristan u liječenju Alzheimerove bolesti i epilepsije.

Na popisu imena novootkrivenih vrsta muha našlo se i ono Marvelova lika koji nastoji spasiti Zemlju od zlih sila – Thora.

Dr. Lessard kaže da je znanosti poznata tek četvrtina australskih insekata te pojašnjava da znanstvenici nadijevanjem imena što većem broju životinjskih i biljnih vrsta istodobno bolje “upoznaju njihove supermoći”.


Kelly reichardt
Jedna od rijetkih žena koja radi “muške” vesterne, i to bolje od većine muškaraca“Bez znanstvenog naziva, ove vrste u znanost prolaze u potpunosti neopaženo”, kazao je Lessard. 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close