Life Style

Novo istraživanje: Majke koje prije trudnoće jedu slatkiše češće imaju djecu koja žude za nezdravom hranom

Ponekad djeca mogu pokupiti loše navike od roditelja, poput jedenja nezdrave i masne hrane. Međutim, novo istraživanje, objavljeno u časopisu Scientific Reports, otkrilo je da mame koje prije trudnoće jedu slatke i masne obroke imaju djecu koja žele i vole nezdravu hranu, kako prenosi Metro.

To je zato što nezdrava prehrana ne uzrokuje samo promjene u mozgu već i samim okusnim pupoljcima, čineći djecu sklonijom ovoj prehrani, tvrde istraživači. 


pčele

Ispitivanja na miševima pokazala su da su majke koje su jele visokokalorične i masne obroke u pet tjedana prije trudnoće imale bebe s više receptora za slatki okus u svojim pupoljcima. Štoviše, čak i ako su ta djeca odgojena na zdravoj prehrani, vjerojatnije je da će se poslužiti slatkišima, ako ih mogu dobiti.

Stručnjak za hranu, Robin Dando, rekao je: – Ako majka provodi nezdravu prehranu u kojoj unosi puno kalorija putem masnih i slatkih proizvoda, potomci će imati predispoziciju da vole upravo takvu hranu. Rezultat ovoga nisu samo promjene u mozgu, već se unutar okusnih pupoljaka također događaju promjene. –

Iako je istraživanje provedeno na miševima, istraživački tim sa Sveučilišta Cornell u SAD-u kaže da bi rezultati mogli biti jednaki za ljude. Istraživanje stoga dodaje dokaze da okusni pupoljci igraju ulogu u pretilosti.

Anja je jedna od ovogodišnjih nominiranih za Divu godine! Iza nje su čak 34 operacije. “Svaka me suza ojačala, a svaki trenutak boli omogućio da proživim sljedeći korak:
Huawei


PETAL SEARCH
Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel


Od polja do stola


Zelena strategija
OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja

Samo na Večernji TV-u
Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune

Nevjerojatna žena
Majka ispričala kako izgleda život s četvorkama: ‘Treba nam gotovo dva sata da ih nahranimo’Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close