KulturaVečernji list

Novi album snimili na Jamajci u studiju Boba Marleyja

Brain Holidays su za reggae glazbu kod nas otprilike ono što su Cubismo za latinozvukovlje. Majstorski osposobljena jedinica Brain Holidaysa već godinama ne samo da zna pakleno uvjerljivo svirati reggae, nego ga osjeća i razumije kao svoju prirodnu “infekciju” virusom jamajačke glazbe.Autor kultnog “Balkanskog špijuna”
Većinu ‘špijuna’ čovjek danas ne bi uzeo da mu nosi namještaj koliko su sposobniZa potrebe snimanja petog albuma “Jamaican Connection” otputovali su u samo središte radnje, u Kingston na Jamajci u legendarni studio Tuff Gong iz kojeg su sedamdesetih izašli mnogi prijelomni radovi reggae prvotimaca, pa i samog kralja reggaea Boba Marleya, koji je i bio vlasnik studija. U takvim idealnim uvjetima srastanja inspiracije i duhova prošlosti, jedanaest pjesama s albuma “Jamaican Connection” ne djeluju kao namještena poza, nego uvjerljiv rad benda koji reggae ima u malom prstu, kao što i frontmen Brain Holidaysa Marko Gaćina produkcijom i tonskim miksom albuma pokazuje poznavanje svih sitnica i bitnih stvari važnih za zvuk reggae glazbe.

Bilo da se radi o pjesmama na engleskom ili hrvatskom jeziku, prirodan tok melodija i, naravno, ritmova, spajanje taktike “lagano lagano”, majstorskih aranžmana s bogatim naslagama puhača, sve do vokala, pokazuje da imamo posla s postavom koja i u svjetskim razmjerima uživa respekt. Što pokazuje i nedavna premijera videospota “Hladan kao led” na vodećem portalu Reggaeville.

Kako bi približili Jamajku domaćim otocima i domaćem terenu, osim jamajačke pjevačice Italee, gostujući Kandžija i Saša Antić, aka Alejuandro Bunedija u novom zimskom singlu “Hladan kao led”, mogli bi i širu domaću publiku dovesti u jamajačko dvorište Brain Holidaysa. Ima na “Jamaican Connection” i politike, koja je oduvijek sastavni dio reggaea, osim ako se ne koristi kao ukras bez značenja, a Brain Holidays itekako znaju pravi smisao svoje glazbe.Warhol, Bućan, Erró, Dalí…
Na Hvaru je imao prvu privatnu galeriju u Jugoslaviji. Kolekcija Tonija Politea upravo gostuje u Zagrebu“Kuća puna ritma” s gostovanjem Brice veli, “kuća puna ritma, kuća puna rima, mi smo kuća puna ljubavi i mira”, ali i dodaje poput politički angažiranih reggae zvijezda nekada, “ova kuća voli azilante i manjine, ugrožene vrste i sve ljude s margine, ova kuća nema ustaša ni partizana, nema ni kostura iz ormara”. Pametnome dosta.     

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close