BusinessVečernji list

Njemački institut otkrio kada očekuje rast gospodarstva: ‘Lockdown je doveo do stagnacije ali…’

Produljenje blokade do sredine veljače vjerojatno će uzrokovati stagnaciju njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju, najnovija je to procjena uglednog Instituta ifo (institut za gospodarska istraživanja). 

Ipak, za drugo tromjesečje institut očekuje rast od oko 3 posto, ako epidemiološke mjere popuste.

“Svaki dodatni tjedan u kojem se zaključavanje nastavi izravno dovodi do gubitaka u prodaji, proizvodnji i dodanoj vrijednosti”, kaže Timo Wollmershäuser, voditelj odjela za ekonomske prognoze i analitiku instituta.
Angela Merkel


MERKEL PRELOMILA
Njemačka ipak ide u veliki lockdown: Zatvara se sve osim trgovina, obvezne posebne maske“Pod pretpostavkom da će se usvojene mjere poništiti najkasnije do ožujka, rast ekonomske proizvodnje povećat će se u drugom tromjesečju za približno isti iznos. Što je jači pad, to je oporavak jači. To smo vidjeli prošle godine”, nastavlja Wollmershäuser. 

Rekao je da će dodana vrijednost davatelja usluga na koje su izravno utjecali zatvaranja zasigurno pasti u sličnoj mjeri kao u proljeće 2020. “Međutim, situacija je znatno drugačija među proizvođačima i pružateljima usluga koji opslužuju proizvodni sektor, gdje zaključavanje do sada nije imao utjecaja. Njihova bi se ekonomska proizvodnja trebala povećavati u prvom tromjesečju ”, kaže Wollmershäuser.
Quarantine station for homeless people


NOVE MJERE
Nijemcima koji prekrše samoizolaciju više puta, prijeti prisilna karantenaKaže da je još uvijek nejasno kakav će utjecaj imati na pružatelje javnih usluga, obrazovanje i zdravstvo, koji zajedno čine značajan udio u ukupnoj ekonomskoj proizvodnji – gotovo 19 posto.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close