Magazinsibenik.in

Niste vozili auto neko vrijeme? Tad provjerite 7 stvari na njemu

Postoji čak sedam različitih područja na vozilu na koja valja obratiti pažnju kako biste sljedeći put kad sjednete za volan biti sigurni.

1. Motor

Naravno, želite da vaš automobil besprijekorno radi opet budete spremni za vožnju. Bez ispravnog motora to nije moguće. Suprotno uvriježenom mišljenju, ne trebate pokretati motor ili ga pustiti da radi u praznom hodu dulje vrijeme prije nego što počnete voziti, prenose 24sata.

Dovoljno je da radi onoliko dugo koliko vam treba da zakopčate sigurnosni pojas, brisačima očistite vjetrobransko staklo i uključite radio. Prije nego što sjednete u auto, pogledajte ispod poklopca motora i provjerite da nema ispucalih dijelova ili curenja nastalog zbog hladnoće.

2. Gume

Promjene temperature mogu utjecati na tlak zraka u gumama. Prije nego što parkirate automobil na dulje vrijeme, svakako posjetite vulkanizera kako se ne bi ispuhale tijekom stajanja. Kad želite ponovno koristiti automobil, provjerite tlak u gumama kako biste bili sigurni da ih ne morate napuhavati do preporučene razine.

3. Akumulator

Ne morate se brinuti hoće li vam žarulje pregorjeti jer nisu korištene. Međutim, izvor napajanja za vaša svjetla treba posebnu pozornost. Akumulator vašeg automobila može se isprazniti ako se ne vozite nekoliko tjedana. Razmislite o kupnji punjača za period kad ne koristite vaše vozilo.

4. Ispušna cijev

Male životinje koje traže sklonište od hladnog vremena mogu se zavući u sve otvorene cijevi. Razmislite o prekrivanju ispušne cijevi ako planirate neko vrijeme ostaviti vozilo u stanju mirovanja. Također, prije ponovne vožnje bilo bi dobro lagano kuckati po automobilu kako biste upozorili mačke koje su odlučile spavati ispod vozila radi očuvanja topline.

5. Spremnik benzina

Ako planirate objesiti ključeve na neko vrijeme, prije spremanja vozila obavezno napunite spremnik za gorivo. To će spriječiti nakupljanje vlage u praznom spremniku. Ako vozilo koristite jedanput do dvaput na tjedan, pokušajte da je spremnik većinu vremena pun.

6. Ulje i druge tekućine

Prije nego što spremite vozilo, napunite ulje, tekućinu za kočnice, rashladnu tekućinu motora, tekućinu za mjenjač, ​​antifriz i tekućinu za brisače. Kad budete spremni za ponovno vožnju, provjerite je li sve onako kako ste ostavili, a kao posebnu mjeru predostrožnosti možda ćete htjeti ponovno promijeniti ulje kako biste bili sigurni da u njemu nema prekomjerne vode zbog kondenzacije.

7. Sitnice

Svi remeni, crijeva i žice u vašem vozilu zbog dugotrajnog skladištenja sklon su oštećenjima kao i ostali dijelovi. Gumeni remeni mogu postati suhi i pucati. Crijeva i žice mogu sažvakati glodavci.

Bez obzira koliko je vaše vozilo novo ili starijeg datuma proizvodnje, svejedno trebate uložiti nešto novca i vremena da ga pravilno pokrenete nakon dugog stajanja. Uz ove mjere predostrožnosti, zahvalit ćete sebi i novčaniku kad ponovo sjednete za volan.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close