Slobodna DalmacijaSport

Nikad ne znaš zbog čega je nešto dobro. Hajduk je sebi opet otkrio Brač, malena mjesta srca svog

Postira, malena mjesta srca mog… kazat će hajdukovci danas na odlasku s Brača, domaćini su doista zaslužili sve pohvale. 

A potez da se ode ranije i drugu utakmicu priprema odigra na Poljudu u subotu protiv Croatije iz Zmijavaca zapravo je odraz dubokog razumijevanja i poštovanja između Hajduka koji voli Postira i Postirana koji, malo je reć, obožavaju svog Hajduka.

Ove zime, dakle, Postira su odglumila Antalyju, u posebnim uvjetima što ih diktira pandemija koronavirusa. I skraćena pauza u prvenstvu kad znaš da ti je nastavak sezone na vratima, već 22. siječnja u Šibeniku. Nije bilo puno vremena, korona otežava putovanja, pa šta ćeš sad u Tursku i kud će suza neg’ na oko, eto Hajduka opet u Postirama.

Bilo je to vrlo ugodnih desetak dana za „bijele” koji su radili na dva travnata terena kluba Postira Sardi, uz hotel Lipu što je isključivo za potrebe Hajduka otvorio svoj pogon u ovim gluhim zimskim danima.

Bezmalinović: Šteta što nisu mogli do pogona Sardine

Malo misto je, radi korone, zatvoreno. Doduše, gradi se veliki hotel tamo iza Pasture, na drugom kraja ‘vale, ali ne rade kafići, ni restorani, ni preostali hoteli. Tišinu zimske svakodnevnice remetili su igrači Hajduka kad bi se od hotela prošetali do igrališta udaljenog niti stotinu metara. I susret sa Solinom. 

Vlasnik hotela Lipa Ivica Biočina, a svi ga zovu Ture, te njegova supruga Ljiljana prepustili su hotel „bijelima”. Dozvali su iz Slavonskog Broda konobara Mladena koji inače ljeti radi u Lipi, ali ove zime nije planirao dolaziti. No, Hajduk je i njega mobilizirao…

Kad smo dolazili u posjetu Hajduku, na trajektu za Supetar sreli smo starog sportskog prijatelja, čuvenog vaterpolista Jadrana Mislava Bezmalinovića. On je sad glavni u tvornici Sardina, pogoni su gore uzbrdo, iznad rive. Zažalio je:

– Hajduk je dolje u mistu, a da su normalne okolnosti došli bi razgledat naše pogone, bio bi to zanimljiv događaj i za medije i nogometaši bi imali lijepu uspomenu. Da vide kako pravimo sardine i da im se pohvalimo da dobro poslujemo. No, šta ćeš ti, kad zbog korone moraš biti maksimalno oprezan.

Tako si ni Ivici Matkoviću, nekadašnjem igraču, treneru i šefu škole Hajduka nije dalo da se iz Škripa, gdje živi posljednjih godina spusti do „bijelih”.

– Htio sam doći na trening, ma isto nisam. Držim se doma, ne izlazim, ne riskiram zbog korone. Tako je sigurnije. Vidjet ćemo se kad ova nenadinja prođe.

Korona je kod kuće ostavila i barba Lovru Kalašića, njemu je već ponosnih 90, malo je reć legenda dalmatinskog baluna, Kolektivca i Postira Sardi, poznat i kao klapski pjevač, jesu li ono bili Boduli, ako dobro pamtimo… Doći u Postira a njega ne vidjeti i da nam ne zapjeva „O sole mio”,  prazno nam je oko srca. No, čuva se barba Lovre, a pozdrave mu je prenio sin Ino koji je bio tu pri ruci, ako nešto zatreba. Ali, nema što zatrebati kad su se za sve pobrinuli u hotelu Lipa na čelu s vlasnikom Biočinom.

Pošćer Ivica

Susreli smo se barem i pozdravili se s Ivicom Jelinčićem, pošćerom u mirovini, bratom našega dragog pokojnog kolege Frane Jeliničića. 

Travnjake su hajduci zaorali, bilo je puno kiše, ali šta da rade? Trenirati se mora. Željko Vladislavić, koji se za gušt slikao sa Jairom na svom vozilu, te njegov kolega Đorđo Jurišić, inače 40 godina tajnik kluba, vodili su računa da tereni budu tip-top. Najbolje što može.

U Postirama inače živi topnik Hajduka iz šampionske titule 1971. Zagrepčanin Ivan Pavlica, znate slavni napad: Vardić, Jovanić, Nadoveza, Jerković, Pavlica. Ali, za vraga ovih dana je u Zagrebu gdje čeka na operaciju koljena. Propao nam je tako i susret s legendarnim Itom, koji je lijevo krilo „bijelih” bio prije pojave Ivice Šurjaka.

Da nema korone, bilo bi u Postirama još bolje i življe. Ali, da nije korone, sad bi Hajduk bio u Antalyji.

Nikad ne znaš zbog čega je nešto dobro. Hajduk je sebi opet otkrio Brač, malena mjesta srca svog… 

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close