AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Nancy Pelosi, demokratkinja koja živcira Trumpa: kako je kućanica iz San Francisca postala najmoćnija žena Amerike i noćna mora republikanaca

Američki predsjednik na odlasku Donald Trump od prvog dana mandata ima jednu ljutu protivnicu – Nancy Pelosi. Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa od početka je kritizirala osebujnog milijardera.

S vremenom je taj animozitet samo rastao, da bi kulminirao zadnjih tjedan dana, nakon nevjerojatne sjednice Kongresa od 6. siječnja, koja je bila privremeno prekinuta jer su u Kapitol nasilno upali Trumpove pristaše, nahuškani od samog Trumpa, koji su usput provalili i u njezinu kancelariju, ukravši joj laptop.

Već sutradan 81-godišnja Nancy Pelosi lupnula je šakom o svoj predsjednički stol i zaprijetila Trumpu: ili će dati ostavku, ili će ona od potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea zatražiti da aktivira 25. ustavni amandman i smijeni ga s predsjedničke funkcije.

I doista, već 10. siječnja Pelosi je Penceu dala ultimatum od 24 sata da aktivira 25. amandman, a kad je ovaj to odbio, ona je pokrenula inicijativu za opoziv, koji su članovi Zastupničkog doma 13. siječnja zaista i izglasali. Sada se čeka odluka Senata.

Pelosi je najmoćnija žena Amerike, treća osoba po rangu u državnoj hijerarhiji te prva i dosad jedina žena u američkoj povijesti koja je postala predsjednica Zastupničkog doma (prvi put još 2007.), i koja je od 1987. do danas 17 puta birana za demokratsku zastupnicu u Kongresu (gdje predstavlja 12. izborni okrug u Kaliforniji).

Stoga vrijedi ukratko protrčati kroz njezin život.

Buđenje u 47. godini

Punim imenom Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi, ova demokratska veteranka rođena je 1940. u Baltimoreu, u katoličkoj obitelji talijanskih doseljenika, kao najmlađe od sedmero djece i jedina djevojčica: odrastanje uz šestoricu starije braće zasigurno joj je dalo neke osobine i kvalitete koje je kasnije mogla iskoristiti u političkoj karijeri.

I otac i jedan brat bili su gradonačelnici Baltimorea: buduća šefica Zastupničkog doma od malih je nogu uronjena u politički život. Kao djevojčica pomaže ocu voditi političke bilješke, a prvoj konvenciji Demokrata prisustvuje s 12 godina. Kao djevojka upoznaje J.F. Kennedyja: bila je na njegovom nastupnom obraćanju kad je u siječnju 1961. položio zakletvu kao predsjednik SAD-a.

Pa ipak, dugo se činilo da će politika za Nancy Pelosi ostati samo mladalačka uspomena: nakon što 1962. diplomira političke znanosti na Trinity Collegeu u Washingtonu, 1963. se udaje za biznismena Paula Pelosija, a do 1969. već je majka petero djece, koja stoji kući i brine se o djeci. Izgledalo je da se sprema za karijeru – kućanice.

A onda 1987. njezino najmlađe dijete odlazi na studij i 47-godišnja žena je osjetila da se sada može posvetiti svojim planovima. Kandidira se za mjesto u Kongresu: organizira preko sto kućnih okupljanja, regrutira 4000 novih članova stranke i u manje od sedam tjedana kampanje prikuplja milijun dolara. Rezultat nije izostao: na izborima u San Franciscu te 1987. osvaja mjesto u Kongresu.

Katolička borba za LGBT prava

U trideset godina kongresnog angažmana došle su do izražaja njene specifične karakteristike. Protivila se američkim intervencijama u Zaljevskom ratu 1991. i napadu na Irak 2003., ali je 2011. podržala vojnu intervenciju NATO-a u Libiji, kao i naoružavanje sirijskih pobunjenika, što je znatno otežalo postizanje mira u Siriji.

Apstrahirajući te pogrešne vanjskopolitičke procjene, mnogi njeni potezi bili su progresivni. Jedna je od autorica zakonske zabrane nošenja poluautomatskog oružja iz 1994., a 2006. aktivno sudjeluje u donošenju zakona kojima se podiže iznos minimalne plaće i ukidaju porezne olakšice za naftne kompanije. Suprotstavlja se pokušaju Bushove administracije da privatizira sustav socijalnog osiguranja, tzv. Social Security.

pripadnici LGBT zajednice visoko cijene njezine višedesetljetne napore u borbi za njihova prava: 1996. je glasala protiv Zakona o obrani braka, a 2004. i 2006. protiv Saveznog amandmana o braku, kojim bi se u Ustavu SAD-a brak federalno definirao kao zajednica jednog muškarca i jedne žene, što bi savezne države onemogućilo u pravu da legaliziraju istospolne brakove.

Kad je Vrhovni sud Kalifornije 2008. ukinuo državnu zabranu braka među istospolnim parovima, Pelosi je objavila da pozdravlja „povijesnu odluku”. Kasnije će reći da njezin stav o LGBT pravima, poput istospolnih brakova, izvire iz njene katoličke vjere:

„Moja me religija prisiljava – i ja to volim – da budem protiv diskriminacije bilo koje vrste u našoj zemlji, a (zabranu homoseksualnih brakova) držim oblikom diskriminacije. Mislim da je povrh toga i neustavna”, izjavit će 2012. za Washington Post.

Malo spava, ne pije kavu

Podržavala je Obaminu zdravstvenu reformu (tzv. Obamacare), kao i njegovu politiku otopljavanja odnosa s Kubom, a u kolovozu 2017., kao predsjednica Zastupničkog doma, podržava uklanjanje konfederacijskih spomenika i spomen obilježja iz zgrade Kapitola.

I pritom nije ostala na riječima: osobno je dala da se kip najslavnijeg generala Konfederacije Roberta E. Leeja iz Nacionalne dvorane kipova premjesti u kriptu Kapitola, a na Leejevo mjesto postavila je kip Rose Parks, slavne afroameričke aktivistkinje za ljudska prava i borkinje protiv rasne segregacije.

U prosincu 2017. usprotivila se Trumpovoj poreznoj reformi, navodeći da je to „vjerojatno jedan od najgorih zakona u povijesti Sjedinjenih Američkih Država… Pljačka iz budućnosti (koja) nagrađuje bogate i korporacije na račun desetaka milijuna radničkih obitelji srednje klase u našoj zemlji.”

Oponirala je Trumpu i kod njegove zabrane imigracije, žestoko kritizirala razdvajanja imigrantske djece od roditelja (u veljači 2018. oborila je rekord u najdužem govoru u Zastupničkom domu, kada je više od osam sati prepričavala životne priče ljudi koji su u SAD došli kao maloljetni imigranti bez dokumenata). Trumpovu odluku da povuče Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma nazvala je „posebno besmislenom, uznemirujućom i opasnom”.

Nancy Pelosi živi u četvrti Pacific Heights u San Franciscu. Posjeduje i kuću u kalifornijskom gradiću Loomisu, dvije poslovne zgrade u San Franciscu i vinograd u St. Heleni u Kaliforniji, vrijedan najmanje pet milijuna dolara. Smatra se da nekretnine u vlasništvu nje i supruga Paula vrijede barem 15 milijuna dolara. Suprug je i vlasnik nogometnog tima Sacramento Mountain Lions.

Tvrdi se da Pelosi malo spava, ne pije kavu, svaki dan ispunjava križaljke u New York Timesu i često za doručak jede sladoled.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close