Ljepota i modaSlobodna Dalmacija

Nalakirate nokte doma, a za dan vam se čini kao da su prošli rat? Splitska kozmetičarka otkriva tajne s kojima garantira njegovan i svjež izgled najmanje tjedan dana

Sve žene vole imati lijepe i njegovane nokte, no ponekad je teško izvedivo otići na dogovoreni termin za manikuru pa ljepšem spolu ne preostaje ništa drugo, doli manikuru izvesti kod kuće.

E tu se sad pojavljuju novi problemi, a vjerujemo da nema žene koja se s tim nije suočila. Nalakirate nokte, no za dan ili dva, iz ovih ili onih razloga, lak već popuca, vi bijesnite jer nokti izgledaju kao da su prošli rat.

U čemu je ‘caka’, postoji li način da njegovu ‘svježinu’ i njegovan izgled zadržimo barem tjedan dana i da barem jednu sedmicu izgledaju savršeno, kao iz kozmetičkog salona.

-Najvažnija je dobra manikura, dobro srediti kožicu oko noktiju i ispolirati nokte, redovito hranit kutikulu nokta sa hranjivim uljima za zanoktice i to je zapravo to – kaže nam Ana Martinić, splitska kozmetičarka.

No sad ipak malo detaljnije…

I skuplji imaju manu

Svi lakovi, pa i oni  skuplji, imaju manu – kratko traju na noktima i nakon nekoliko dana počinju se guliti s nokta.

Dakle, prije nanošenja laka valja dobro očistiti nokte odstranjivačem laka za nokte, čak i ako nokti nisu nalakirani od prije, veli Martinić. Oni imaju svoju prirodnu masnoću koja ih štiti, a ta masnoća skraćuje vijek trajanja laka na noktima, pa je važno prije lakiranja je odstraniti, dodaje.

-Nakon toga obavezno bazni lak. Nisu skupi, popunjavaju praznine na noktu i lak čine otpornijim, čime se produljuje vijek trajanja na noktima i do nekoliko dana – pojašnjava.

Ono što je važno, a mnoge žene griješe, kaže naša kozmetičarka, jest činjenica da nokte valja lakirati nakon tuširanja, nikad prije.

-S obzirom da topla voda ne odgovara svježe nalakiranim noktima, lak treba nanijeti tek nakon tuširanja, ako naravno želite da traje duže i da ostane neoštećen i sjajan.

Nagla promjena temperature i para od tople vode  ‘smrt’ su za lak, pa onda dolazi do mijenjanja strukture laka gdje on može popucati – ističe.

Obavezno zatim treba rashladiti nokte, dodaje.

-Hladnoća zgušnjava lak, dok ga toplina čini rijetkim. S obzirom da smo već u zimskim mjesecima, nokte treba lakirati dalje od radijatora i sličnih uređaja. Bolje će se fiksirati uz nokat ili bazu ako se nanosi na hladnom mjestu – veli Martinić.

Vjerojatno su svi već sto puta čuli za savjet da je dobro prije upotrebe lak staviti u frižider jer će se lakše i urednije nanijeti. E, pa djeluje, dodaje!

Što se pak nijansi tiče, u to se ne bi puno miješala, no činjenica je da se kod tamnijih nijansi sve vidi pa, ako ste u kućnoj radinosti, radije birajte svjetlije nijanse, kaže. Isplatit će se.

Upitne šljokice

-Poznato je odavno da lakovi koji u sebi sadrže šljokice ili sitna zrnca dulje traju. Jedino je problem što njih doslovce morate strugati s noktiju i to jedino može biti problem – kaže.

-E sad, kad ste već odlučili nalakirati nokte, vodite računa o tome da to radite u miru, da ne lakirate nokte dok završavate ručak, ili još nešto sitno po kući obavljate.

Treba jednostavno mirovati, barem 15-ak minuta. Postoji još jedan trik, a vjerojatno su žene već za njega čule. Nakon što se lak osuši, stavite nokte ispod mlaza hladne vode, jer se time ubrzava učvršćivanje laka, a nokti postaju otporniji na ogrebotine – savjetuje.

Nakon toga slijedi ‘top coat’ odnosno završni premaz, veli. On je jako važan.

-Razlog zašto mnoge manikure ne traju tako dugo je zato jer se ovaj vrlo važan korak ponekad preskače – savjetuje.

I na samom kraju, veli splitska kozmetičarka, ali ne i manje bitno, važno je kupiti hranjivo ulje i sa njim što češće tijekom tjedna nokte premazivati, bez obzira na lakiranje. Posebno u zimskim periodima, kad ruke zahtijevaju veću njegu zbog isušivanja.

-Nokti će biti ljepši i čvršći, a i lak će potrajati – zaključuje.

Stoga, nemate li vremena za kozmetičara, nešto drugo je baš iskrsnulo kad ste trebali na dogovoreni termin, ne bi bilo loše voditi se ovim trikovima. Naša kozmetičarka, sa ovim savjetima, kaže, garantira sigurno barem sedam dana…

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close