BusinessSlobodna Dalmacija

Najveći pad Bitcoina od proljeća, potonuo 19 posto. FCA upozorava: Ulažete li u kriptovalute, budite spremni da možete izgubiti sav svoj novac

Bitcoin je u ponedjeljak izgubio 19 posto svoje vrijednosti, spustivši se na 30.699 dolara, što je njegova najniža razina u tjedan dana te je ta kriptovaluta na putu najvećeg dnevnog postotnog gubitka još od ožujka.

Bit će to najveći dnevni pad vrijednosti bitcoina još od proljeća, kada je njegova vrijednost potonula zbog kaosa na financijskim tržištima uzrokovanog širenjem pandemije Covida-19.

Takva kretanja rezultat su jačanja američke valute prema većini važnih svjetskih valuta u očekivanju viših kamatnih stopa u SAD-u.

Snažno je pala i vrijednost druge po važnosti kriptovalute, ethereuma, i to za 23 posto, tako da danas stoji na najnižoj razini u zadnjih tjedan dana od 985 dolara. 

Zanimanje za ulaganje u bitcoin poraslo je nakon što su ga u znatnijim količinama počeli kupovati institucionalni ulagači, smatrajući da ih takvo ulaganje štiti od inflacije, te da bi mogli ostvariti i dobitke ako se rasprostrani korištenje te valute.

Ta kriptovaluta je više nego udvostručila svoju cijenu od početka prosinca, na rekordnih 42.000 dolara krajem prošloga tjedna, što je neke invesiticijske banke navelo na oprez zbog mogućeg nastanka ‘cjenovnog balona’.

Britanski regulator financijskih tržišta (FCA) danas je upozorio investitore da bi investicijski i kreditni proizvodi povezani s kriptovalutama mogli sadržavati “vrlo visoke rizike”.

“FCA je svjestan da neke kompanije nude ulaganja u kriptoimovinu, ili nude kredite i ulaganja povezana s kriptoimovinom koja obećava visoke povrate. Ako potrošači ulažu u takve proizvode, trebaju biti spremni na to da mogu izgubiti sav svoj novac”, upozoravaju iz FCA.

Iz Bank of America još su prošli tjedan objavili da najpopularnija svjetska kriptovaluta na putu prenapuhavanog mjehura, baš kao dotcom uzlet ili cijene zlata u 1970-ima.

No, s druge strane, stratezi iz J.P. Morgana smatraju da bitcoin postaje rival zlatu i da bi njegova cijena mogla dosegnuti i 146.000 dolata ako postane imovina u koju će se ulagati u nesigurna vremena.
 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close