AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Najveći odaziv na predsjedničke izbore u američkoj povijesti: ‘Trumpov dolazak na vlast radikalizirao je politiku u SAD-u, ovo je borba prsa o prsa‘

Prije četiri godine odaziv je bio nizak. Najniži, zabilježile su društvene kronike, u posljednjih 20 godina. S jedne strane bila je Hillary Clinton, demokratska senatorica. S druge strane nalazio se Donald Trump, poduzetnik i televizijski voditelj koji se, često i mimo volje stranačkog establishmenta, izborio za republikansku nominaciju. Amerikanci nisu bili nimalo očarani ni bivšom prvom damom, ni njezinim izazivačem. Na izbore je izašlo 55,7 posto birača.

Četiri godine kasnije isti kandidat (Trump) i njegov izazivač sličnog profila kao Hillary Clinton (Joe Biden) – potpuno su obrnuli situaciju. I doveli do – epidemiji koronavirusa usprkos – najvećeg odaziva na predsjedničke izbore u čitavoj američkoj povijesti. Preliminarne brojke govore o čak 73-postotnoj izlaznosti. A brojanje glasova još nije gotovo.

Za usporedbu, Barrack Obama i Mitt Romney na birališta su 2012. doveli 60 posto elektorata. Obama i John McCain 2008. 63,7 posto. Bush junior i John Kerry 62,1 posto. Al Gore i Bush 2000. 56,6 posto.

Biden, 77-godišnji isluženi Obamin potpredsjednik, uspio je srušiti još jedan značajan rekord. Dosad je osvojio preko 72 milijuna glasova. Više nego ijedan kandidat na američkim predsjedničkim izborima do sada.

Takav rezultat nedvojbeno je posljedica ogromnog odaziva. A za njega je, tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju splitski politolog prof. dr. Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije, uglavnom „zaslužna“ samo jedna osoba. Donald Trump.

– Njegov dolazak na vlast radikalizirao je politiku u Americi i još dublje podijelio američko društvo na dva žestoko suprotstavljena tabora. Ta polarizacija se sada artikulirala visokom izlaznošću i pravoj borbi prsa o prsa. U SAD-u je na sceni pravi izborni „građanski rat“. Ide se prsa o prsa, glas o glas – kaže nam Milardović.

Nijedan prethodni predsjednik, prema njegovim riječima, nije tako jako radikalizirao Ameriku niti banalizirao demokraciju kao što je to pošlo za ruku Trumpu.

-SAD su uvijek bile uzor ostalim demokracijama. Sada se čak sumnja u mirnu primopredaju vlasti. Blokovi su toliko naoštreni da je dovoljna samo jedna iskrica da se zapali – upozorava naš sugovornik. Ove izbore on gleda kroz prizmu sraza dvaju oligarhija unutar SAD-a. Svaka od njih je, prema njegovim riječima, „zapasala“ svoj dio teritorija i nad njima ima kontrolu.

– Svaka ima svoj sociološki korijen u potpuno novoj socijalnoj stratifikaciji SAD-a. U njoj su donji slojevi deklarirani, srednja klasa skoro da ne postoji, a društveno bogatstvo se nalazi pod kontrolom oligarhija. Obični ljudi su topovsko meso u igri velikih igrača – navodi Milardović.

Ovo što danas u SAD-u gledamo on naziva Hollywood demokracijom.

-Izbori u Americi imaju incsenacijsku dimenziju teatra. Predstava se igra dok akterima to odgovara. Ako Trumpu ne odgovaraju rezultati, on naređuje „skidaj komad sa pozornice“ – zaključuje Milardović. M.K. Sabolić

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close