KulturaSlobodna Dalmacija

Na startu festivala arheološkog filma u Splitu falio je samo štimung, smotru virtualno otvorili ministrica kulture i splitski gradonačelnik

U Splitu započeo šesti međunarodni festival arheološkog filma u online izdanju, u organizaciji splitskog Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika.

Putem videa otvorila ga je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i poručila:

– Drago mi je da organizatori i sudionici nisu odustali od ovog posebnog događaja koji vrednuje i promovira neizmjerno vrijedan dio naše kulturne baštine.

Hrvatska je ponosna na svoje bogato arheološko nasljeđe i drago mi je da kroz ovakav festival posvećen upravo promociji, prezentaciji i širenju znanja o arheologiji, zapravo puno široj publici od one koju uobičajeno okuplja arheološka struka, dijelimo znanja i širimo ljubav prema arheologiji i arheološkoj baštini, kazala je ministrica.

Onima koji festival prate u virtualnom svijetu obratio se i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izrazivši čestitke i zahvalnost organizatoru festivala.

Ukazao je i na izuzetnu važnost festivala koji potvrđuje kolika je kreativnost svih naših stvaratelja u dvije discipline kulture; u arheologiji, ali i u filmskoj umjetnosti.

FILMOVI IZ JEDANAEST ZEMALJA 

Opara je naglasio kako će ovogodišnje izdanje, unatoč tome što je online, donijeti iznimna ostvarenja koja će potvrditi koliko je važna arheologija kao grana i koliko je ona inspirativna brojnim filmskim umjetnicima.

Dr. Miroslav Katić, ravnatelj MHAS-a u svom je obraćanju izrazio žaljenje što situacija ne dopušta okupljanje u muzeju, u kojem se festival tradicionalno održava, ali i naglasio kako je ipak održan kontinuitet.

Direktorica MFAF-a Lada Laura rekla je:

– Nažalost, ostali smo prikraćeni za onu posebnu festivalsku atmosferu, za susrete s autorima i organizatorima srodnih europskih festivala za koje nas veže višegodišnja bliska suradnja i druženja nakon projekcija. Ali ono najbitnije, a to je mogućnost da publika vidi najbolje filmove ove tematike, i ove će godine zahvaljujući online prijenosu festivala biti realizirano.

Iz velike muzejske dvorane, tradicionalnog mjesta održavanja, festival je preseljen u virtualni svijet.

Od ukupno 39 prijavljenih filmova odabrano je 15, koji dolaze iz čak 11 zemalja i prikazuju se u službenoj konkurenciji. Osim dva hrvatska, tu su filmovi iz Francuske, Italije, Kine, Kanade, Portugala, Srbije, Crne Gore te jedna koprodukcija Španjolske, Njemačke, Mađarske i Srbije.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close