TehnologijaVečernji list

Može li PREVENT-19 spriječiti COVID i popuniti rupu među cjepivima

I dok traju rasprave o tome je li trebalo kupiti više ovog cjepiva nego onog drugog, u pozadini se pojavljuju kandidati koji bi mogli barem donekle olakšati situaciju. Jedna od takvih kompanija koja se često spominju u znanstvenim medijima jest američki Novavax. Nakon što su uspjeli riješiti probleme oko masovne proizvodnje svojeg cjepiva u količinama dostatnima za početak treće faze kliničkih ispitivanja, iz kompanije su objavili kako su spremni te da ispitivanje počinje. Biotehnološku tvrtku iz Gaithersburga u Marylandu morili su čak i problemi opstanka jer ju je prije dvije godine burza NASDAQ čak i maknula s popisa dionica kojima se ondje trguje nakon što su Novavaxu propala istraživanja dvaju cjepiva u manje od tri godine. Više je bilo riječ o lošem upravljanju nego o lošim idejama, može se pročitati u analizama rada ove tvrtke.
Pula: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika Istarske županije


PROTIV BARIJERA
‘COVID putovnice neće biti potrebne, većina će se cijepiti’Međutim, dolazak pandemije Novavax je izvukao iz krize. Kako se u početku igralo na sva moguća rješenja, tako je i ova tvrtka dobila dvije milijarde dolara od američke vlade i organizacije CEPI za razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa. Obavljeno je ispitivanje na 15.000 osoba u Velikoj Britaniji s vrlo dobrim rezultatima, tvrde u američkoj kompaniji. No, još se čeka da se ti rezultati i objave. U Novavaxu su odlučili da najprije te podatke pošalju u EMA-u kako bi što prije dobili odobrenje za zemlje Europske Unije. Objavljeno je iz prve faze ispitivanja cjepiva NVX-CoV2373, kako je ono označeno pa službeno nazvano PREVENT-19, da je na 83 ispitane osobe potvrđeno kako količina razvijenih antitijela daleko nadilazi njihovu količinu u plazmi onih koji su preboljeli COVID-19. Riječ je o cjepivu tehnološki sličnom Sanofijevom, u koje je američka vlada uložila znatan novac, pa je stoga bilo logično da jedan dio dobije i Novavax.

– Radi se o cjepivu koje se bazira na rekombinantnom proteinu S od novog koronavirusa SARS CoV-2 koji se eksprimira u bakulovirusu, virusu koji  se replicira u stanicama insekta. Očito je da su oni uspjeli postići odličnu produkciju, a onda taj protein nekako pakiraju u nanočestice s adjuvantima, tvarima koje pojačavaju imuni odgovor. Dobro je da postoje alternativni pristupi jer ova pandemija nije gotova, a tehnologija može poslužiti i za druga cjepiva, rekao nam je prof. dr. sc. Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, vodeći naš virusni imunolog.

Dobivanje dozvole regulatora u SAD-u ili Europi bilo bi za ovu američku tvrtku veliki uspjeh. Oni imaju 30 godina iskustva u izradi cjepiva, no nisu još s nekim svojim kandidatom došli do razine odobrenja. Slično je, uostalom, bilo i s BioNTechom koji je predstavio prvo cjepivo protiv COVID-19 s izuzetno visokom efikasnošću te se prvo počelo primjenjivati u svijetu. Ovdje bi bio zanimljiv i podatak da ovako razvijeno cjepivo u svojim lipidima ne sadrži polietilen glikol koji se koristi kod cjepiva tehnologije mRNA, a kod malog broja cijepljenih izaziva alergijsku reakciju. Ovdje se koristi saponin, spoj biljnog porijekla. Kako sve to djeluje na većoj skali, sada će se provjeriti na 30.000 volontera u SAD-u i Meksiku, na 108 točaka za cijepljenje.
Rijeka: Na Sušaku počelo cijepljenje protiv koronavirusa zdrastvenih djelatnika KBC Rijeka


KORONAVIRUS
Novo istraživanje: Evo koliko se Hrvata želi cijepiti i koliko ih misli da Bill Gates želi čipirati ljude– Novavax je američka tvrtka koja razvija cjepivo protiv COVID-19 utemeljeno na proteinima vezanima u nanočestice. Riječ je o inovativnoj platformi koju ova tvrtka razvija već više godina i na njoj je već napravljeno cjepivo protiv gripe koje je ožujku 2020. završilo treću fazu kliničkih ispitivanja. Ova platforma temelji se na genetski modificiranom bakulovirusnom vektoru (modificirani virus koji inficira stanice insekta) u koji je ubačen gen za S protein SARS-CoV-2 virusa. Bakulovirusnim vektorom potom se inficira stanična linija (podrijetlom iz insekta) u kojoj se stvaraju nanočestice koje sadrže S protein. Te nanočestice nakon pročišćavanja koriste se za imunizaciju. Ovo cjepivo u trećoj je fazi kliničkih ispitivanja koja je počela u kolovozu, no kako je bilo kašnjenja u provođenju zbog kašnjenja u proizvodnji dovoljnog broja doza (15.000 dobrovoljaca u Velikoj Britaniji i 30.000 dobrovoljaca u SAD-u) moramo pričekati rezultate te studije kako bismo mogli zaključiti o sigurnosti i učinkovitosti ovoga cjepiva. No sudeći prema ispitivanjima njihova cjepiva protiv virusa gripe, možemo biti optimistični da će i ovo cjepivo biti uspješno razvijeno – rekao nam je prof. dr. sc. Bojan Polić također s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

VIDEO Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close